Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.05.2018 09:00

Bioodpad sa stal podstatnou zložkou na zvyšovanie recyklovania


Ilustračná snímka


Slovensko má do roku 2020 recyklovať 50 percent komunálnych odpadov. Taký je zámer Európskej komisie. Aj keď sa to podľa posledného známeho údaja (23 percent recyklácie - Eurostat za rok 2016) zdá nepravdepodobné, rozhodne sa k 50 percentám môžeme výrazne priblížiť.


Ak, samozrejme, neodignorujeme triedenie biologického komunálneho odpadu, ktorý dosiaľ väčšinou končí na skládkach a v spaľovniach.

Bioodpad tvorí v kontajneroch 45 – 50 percent objemu so zmiešaným odpadom. Ako jeho súčasť pokračuje smerom na skládky, kde končí podobne ako 67 percent slovenských odpadov. Alebo do spaľovní (10 percent). Sedliacka logika ale našepkáva, že ak by sa podarilo nastaviť systém triedenia biologických odpadkov a ich následnej recyklácie tak, aby povedzme polovica z nich (teda 25 percent z dnešného zmiešaného komunálneho odpadu) bola v najbližších rokoch separovaná, potom v roku 2020 by sa Slovensko mohlo pohybovať na požadovanej 50-percentnej hranici recyklácie. Alebo by sa Slovensko mohlo k nej mohlo podstatne priblížiť. To by vytvorilo predpoklady, aby sme v roku 2025 recyklovali 55 percent, o päť rokov 60 percent, o ďalších päť 65 percent. Teda naplnili zámer EK.

Recyklácia papiera, skla a plastov nestúpne skokovo

Odborníci upozorňovali, že zvládnuť sedemmíľové skoky pri zvyšovaní recyklácie papiera, skla, o plastoch ani nehovoriac, sa v najbližších rokoch nepodarí. Ťažko teda aj pri ich dôslednom uplatňovaní môžeme v najbližších rokoch očakávať pravidelné medziročné percentuálne nárasty triedenia v dvojciferných číslach. Nepodarilo sa to žiadnemu západoeurópskemu štátu v prvých rokoch recyklácie. Každý musel prejsť dlhoročným obdobím trpezlivého, systematického a kontinuálneho riešenia triedenia komunálneho odpadu, ktorý podmieňovala infraštruktúra zberu a vzdelávanie obyvateľstva. Dvadsať rokov zaostávania za Českom plus ďalších desať za západnou Európou sa zvýšeným troj-štvorročným úsilím nezlikvidujú. „V slovenských obciach sa napríklad kontajnery na triedený zber zväčša až do júla 2016 pristavovali tak, ako „dovolil“ obecný rozpočet a ľudia neboli systematicky vedení k triedeniu,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka a.s. ENVI-PAK, najväčšej organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV). „Mali sme síce Recyklačný fond, ale ten sa venoval budovaniu recyklačných kapacít (dnes z takého či onakého dôvodu nefunkčných – poznámka p.š.) a do podpory triedeného zberu v obciach investoval skromne. Najpodstatnejšie bolo, že k triedeniu odpadov do júla 2016 nebolo Slovensko vedené systematicky.“

Lepšie triediace obce budú platiť skládkam menej

MŽP SR v novom návrhu zákona o poplatkoch za ukladanie odpadov na skládky, ktorý prechádza medzirezortným pripomienkovým konaním, navrhuje, aby výška sadzby závisela od úrovne triedenia komunálnych odpadov v obci. Keď tá vytriedi menej ako desať percent svojho komunálneho odpadu, mala by za tonu odpadu na skládke od roku 2019 platiť 17 eur, pričom poplatok by do roku 2023 vzrástol na 46 eur. Ak vyseparuje vyše 60 percent, zaplatí za tonu na budúci rok päť eur a poplatok do roku 2023 jej vzrastie na 16 eur. V súčasnosti sa na slovenských skládkach pohybuje poplatok okolo 4,98 eura za tonu. Ťažko povedať, či jeho navrhované zvýšenie envirorezortom – aj keď motivujúce k zvýšeniu podielu triedenia a zníženiu skládkovania – je dostatočne vysoký. Pre porovnanie: v západoeurópskych štátoch sa dlhé roky poplatky pohybujú od 60 do 120 eur za tonu.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %