Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.04.2021 09:35

Bociany do miestnej časti Senica - Čáčov prileteli skôr a spoločne


Ilustračná snímka.


Do hniezda v miestnej časti Senice v Čáčove prileteli v tomto roku bociany netradične skoro a navyše oproti minulým rokom spoločne.


Pravidelne prilietal do hniezda ako prvý samec. „Bežne doputoval samec na rozhraní marca a apríla. Skontroloval a pripravil hniezdo postavené na stĺpe nad hlavnou cestou pri evanjelickom kostole. Zvyčajne po týždni sa k nemu pridala partnerka,” uviedol dlhoročný pozorovateľ a fotograf bocianov v Čáčove a zamestnanec Mestského úradu v Senici Slavomír Bučák.

Ako doplnil, tento rok je zvláštny. Prvý bocian sa v hniezde objavil 11. marca. „Strávil v ňom tri dni, aby opäť odletel. Či to bol samec alebo samička, je ťažko povedať. Až o dva týždne neskôr boli videné v hniezde oba bociany, čo je zvláštne,” doplnil Bučák, ktorý bociany pozoruje z neďalekej veže kostola.

Priemerne majú bociany v senickom hniezde tri až štyri mláďatá. „Ale zažili sme aj taký rok, že po zahniezdení prvého páru prišiel druhý a strhla sa bitka o miesto. Víťazom bitky sa však nestal ani jeden z nich, lebo aj ten pár, ktorý si miesto vybojoval, už v tom roku nemal mladé,” prezradil zaujímavosť fotograf.

Hniezdo v Čáčove má veľmi dobrú polohu na tréningové lety mladých bocianov. „Lietať sa učia takým spôsobom, že najskôr preletujú na blízku kostolnú vežu a späť do hniezda. Zaujímavé je napríklad aj to, že po odchovaní mladých a pred odletom do teplých krajín, sa v Čáčove zlietne naraz aj dvadsať bocianov, aby potom spoločne vyrazili na dlhú cestu,” doplnil domáci pozorovateľ.

O toto hniezdo sa bociany dokážu každoročne postarať. „Každý rok si ho opravia, postavia si novú vrstvu hniezda. Ale v roku 2012 prišli ornitológovia, ktorí dali novú podložku na elektrickom stĺpe a kompletne ho zrenovovali,” doplnil Bučák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2019
V Zemplínskom Hradišti privítali prvých bocianov
Do obce Zemplínske Hradište v okrese Trebišov prileteli v marci prvé bociany. Pre veľký počet hniezd volajú toto miesto aj Bocianopolis.
viac
05.05.2021
V Senici začali s rekonštrukciou strechy na zimnom štadióne
Mesto Senica prostredníctvom správcu zimného štadióna, ktorým sú Rekreačné služby mesta Senica spol. s r. o., začalo s rekonštrukciou strechy nad ľadovou plochou.
viac
11.05.2021
Senica plánuje začať zhodnocovať kuchynský bioodpad od 15. júna
Mesto Senica počíta so spustením zberu a zhodnocovania kuchynského bioodpadu od 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.
viac
24.08.2021
Na cyklotrase v Senici pribudlo nočné bodové solárne osvetlenie
Pre lepší komfort cyklistov i peších, ktorí využívajú cyklotrasu, ktorá v Senici začína pri areáli mestského kúpaliska a smeruje na Kunovskú priehradu, pribudlo na 2,5 kilometri dlhom úseku bodové orientačné osvetlenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %