Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.02.2016 09:00

Bojnice si tento rok pripomínajú 650 rokov od udelenia mestských privilégií


Bojnický zámok je symbolickou dominantou mesta. (Foto: tasr)


Všetky podujatia v meste sa v tomto roku budú konať v duchu tohto výročia. Informoval o tom prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka.


Bojnice boli prvou obcou na území dnešnej hornej Nitry, ktoré získali na základe krupinského práva mestské privilégiá. Udelil im ich uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z Anjou 22. februára 1366, a to na žiadosť bojnického kastelána Jána Gileta. "Počas tohto roka sa tak všetky podujatia budú niesť v znamení 650. výročia udelenia mestských privilégií a aj 50. výročia znovuudelenia štatútu mesta, ktoré bolo Bojniciam priznané v roku 1966, pri príležitosti 600. výročia udelenia mestských práv," uviedol primátor Bojníc František Tám.

Mesto otvorí oslavy úvodnými podujatiami, a to v piatok 26. februára. Vo veľkej sále kultúrneho centra to bude dopoludnia galaprogram pre základnú školu s materskou školou Prechádzka časom, popoludní vo vestibule centra zase vernisáž výstavy fotografií z Klubu priateľov histórie Bojníc pod názvom Stopy času v Bojniciach. Už pre širokú verejnosť sa večer vo veľkej sále bude konať galaprogram Prechádzka časom, v ktorom budú účinkovať domáce súbory a jednotlivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
MZVEZ: Nórske granty pomáhajú aj Slovensku
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 15. apríla 2024 mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey.
viac
16.04.2024
Oslavy Dňa mesta Košice sa začnú oživením Spievajúcej fontány
Pestrý program ponúknu tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice, ktoré budú trvať od 27. apríla do 17. mája. Ich súčasťou bude otvorenie Spievajúcej fontány na Hlavnej ulici.
viac
16.04.2024
Zoborské ferraty sprístupnia v máji
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája. Informovalo o tom Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %