Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
11.01.2024 02:30

Bojnickú zoo v minulom roku navštívilo viac ako 345-tis. ľudí


Ilustračná snímka (TASR)


Národnú zoologickú záhradu (zoo) v Bojniciach vlani navštívilo 345.543 ľudí. Najúspešnejším mesiacom bol júl, keď bránami zoo prešlo 69.008 návštevníkov. V júni minulého roka zoo privítala aj 25-miliónteho návštevníka.


Informovala o tom Silvia Vanková z odboru marketingu a propagácie zoo. "Bojnická zoo v minulom roku pripravila pre návštevníkov i niekoľko akcií, na jar to bola Veľkonočná hľadačka, v júni otvorila v spolupráci s Národnou bankou Slovenska náučný chodník 5peňazí," spomenula Vanková. V júni sa tiež podľa nej konal i piaty ročník vedomostnej súťaže ZOO LYMPIÁDA, leto patrilo edukačnému programu Náučné leto a podujatiu Na kus reči s ošetrovateľom. Súčasťou ponuky bol i Dr. Klaun, predvianočné aktivity či zimná súťaž.         

Počas roka 2023 zaznamenala zoo niekoľko zaujímavých prírastkov. "V júni sme predstavili novú obyvateľku - pandu červenú Bambu. Pricestovala k nám zo slovinskej zoo a s naším Maom tak vytvorili pár. Z Francúzska k nám zase prišiel samec rysa ostrovida a naša zoo tak opäť plánuje začať s odchovom tohto druhu. V decembri sme získali tiež z Francúzska samicu vzácneho druhu mačiak Rolowayov," priblížila Vanková.         

Ošetrovateľom sa podľa nej podarilo i viacero odchovov, medzi ktoré patrili štyri mláďatá mláďatá mačky divej, myšiaky hôrne či plamienky driemavé. "Návštevnícky zaujímavý prírastok v roku 2023 bolo mláďa somára domáceho. Na sociálnych sieťach mohli fanúšikovia rozhodnúť o mene. Z množstva návrhov sme nakoniec pre malého bieleho žrebca vybrali meno Egreš," pripomenula. Zoo mala aj významného jubilanta, stal sa ním plameniak čilský, ktorý sa dožil v októbri minulého roka 50 rokov.         

Vlani zoo tiež pokračovala v testovaní odpadových nádob medveďmi hnedými, podieľala sa aj na medzinárodnom projekte LIFE Lynx, ktorý sa zameriava na záchranu rysa karpatského v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách. "V rámci projektu bolo zo Slovenska presunutých osem rysov karpatských. V júni sme pomohli v Taliansku vypustiť rysa Karla," ozrejmila Vanková.         

Zoo v tomto roku podľa nej opäť plánuje organizovať Veľkonočnú hľadačku, v júni vedomostnú súťaž ZOO LYMPIÁDA. "Návštevníci sa počas leta môžu tešiť na edukačné programy Náučné leto a Na kus reči s ošetrovateľom. V novembri plánujeme pre najmenších Strašidelnú zoo a v decembri to bude Mikuláš v zoo," dodala Vanková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
16.02.2019
Nový pavilón slonov v Národnej zoo Bojnice má už položený základný kameň
V bojnickej zoo dnes minister životného prostredia SR Lászlo Sólymos, minister financií Peter Kažimír, riaditeľ Národnej zoo Bojnice Milan Šovčík, ako aj zástupca zhotoviteľa stavby Combin Banská Štiavnica, s. r. o., poklepali základný kameň výstavby nového pavilónu slonov.
viac
10.12.2020
Slonice Maju a Gulu z bojnickej zoo premiestnili do nového pavilónu
Slonice Maja a Gula z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach si už zvykajú na nový domov. Do nového pavilónu pre africkú faunu ich v stredu premiestnili prostredníctvom špeciálneho transportného boxu. Informoval o tom hovorca zoo Jaroslav Slašťan.
viac
03.05.2021
Dvojica rysov z bojnickej zoo našla nový domov v slovinskom národnom parku
Národný park Triglav v Slovinsku získal troch nových obyvateľov. Rysy Lenka a Julija pochádzajú zo Slovenska a Tris z Rumunska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %