Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.02.2021 08:00

Bratislava a BSK si zamenia pozemky


Hlavné mesto získa areál bývalého SOU energetického v Záhorskej Bystrici.


Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) si zamenia pozemky. Bývalé Stredné odborné učilište (SOU) energetické i jeho okolie v bratislavskej Záhorskej Bystrici tak má opäť slúžiť verejnosti.


Ráta sa tu s vybudovaním novej školy a škôlky, nájomných bytov či domova sociálnych služieb.

Predmetom zámeny sú pozemky vo vlastníctve hlavného mesta, na ktorých sú umiestnené stavby, prípadne areály stavieb vo vlastníctve BSK, a to predovšetkým stredné školy a domovy sociálnych služieb. Zámenou má podľa magistrátu prísť k majetkovoprávnemu usporiadaniu pozemkov a zosúladeniu užívacieho stavu s právnym stavom. Hlavné mesto získa areál bývalého SOU energetického v Záhorskej Bystrici, v ktorom chce magistrát realizovať svoj zámer rozvíjania bytového fondu. Mestská časť Záhorská Bystrica tu chce vytvoriť nové vyučovacie priestory. Na pozemkoch BSK v Rači na Hliníckej bol vybudovaný mestskou časťou Rača chodník. Pozemky BSK pri Divadle Aréna, ktoré sú predmetom zámeny, sa nachádzajú mimo areálu Divadla Arény. Zámenou týchto pozemkov tak príde k majetkovoprávnemu vyrovnaniu.

Zámenu pozemkov schválili vo februári aj poslanci zastupiteľstva. Starosta Záhorskej Bystrice a zároveň poslanec BSK Jozef Krúpa vtedy na zámenu pozemkov reagoval, že ide o príklad spolupráce medzi hlavným mestom, BSK a mestskej časti. „Na jednom krásnom pozemku zriadi mestská časť základnú a materskú školu, kraj môže využiť funkciu pre vybudovanie domova sociálnych služieb a magistrát má v pláne budovať nájomné byty,“ priblížil Krúpa. Deklaroval, že ak mestská časť dostane areál do správy, začne samospráva pracovať na projekte zriadenia škôlky i školy. Plánuje tiež vypísať architektonickú súťaž, ktorá by mala priniesť riešenie výstavby nového školského areálu, známe by mali byť aj náklady na jeho realizáciu. „Tohtoročný rozpočet počíta s financovaním projektov nového školského areálu,“ pripomenul Krúpa, ktorý upozornil, že okrem základnej školy a materskej školy má samospráva ambíciu vybudovať v areáli aj ďalšie zariadenia či športoviská pre obyvateľov, ide však o plán v horizonte troch až piatich rokov.

Viceprimátorka Bratislavy Lucia Štasselová na sociálnej sieti priblížila, že touto zámenou prejde budova ubytovne Elektrovodu do vlastníctva hlavného mesta, ktoré tak získa po rekonštrukcii 62 nájomných bytov. „Najväčšia časť bývalého SOU energetického v Záhorskej Bystrice bude následne zverená mestskej časti Záhorská Bystrica. Splní sa jeden z mojich hlavných cieľov, aby sa do areálu Elektrovodu vrátil život a ďalej nechátral,“ uviedla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Zrekonštruovaná škôlka Na Hôrke získala aj inovatívne hracie prvky
Investícia stála 246 582 eur, mesto sa na tejto sume podieľalo päť percentnou účasťou.
viac
29.06.2020
Bratislava spúšťa dostupné nájomné bývanie pre rodiny a seniorov bez domova
Mesto Bratislava ako jedna z prvých samospráv na Slovensku začína v deviatich vyčlenených bytoch realizovať jedinečný pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného mestského nájomného bývania a sociálnej podpory.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
11.05.2022
Budovu internátu v Záhorskej Bystrici premenia na nájomné byty
Opustenú budovu internátu v bratislavskej Záhorskej Bystrici premenia na mestské nájomné byty. Rekonštrukciou má vzniknúť zhruba 90 nových bytov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %