Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.10.2019 05:05

Bratislava bude mať vlastné stádo oviec, využije ho ako prírodnú kosačku


Smímka zdroj: bratislavskenoviny


Mesto Bratislava bude mať vlastné stádo oviec, ktoré využije ako prírodné kosačky. Vytvoriť plánuje systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami.


Cieľom je dosiahnuť aby chránené územia nezarastali náletovými drevinami a nerozširovali sa tu invázne rastliny. Ako prvé miesto si magistrát vytypoval časť lúčnej plochy Kráľovej hory nad sídliskom Dlhé Diely. "Vyznačili sme to drevenými kolmi. Práve na tomto mieste umiestnime už čoskoro prvé mestské stádo oviec," uviedlo mesto na sociálnej sieti.       

Kráľova hora je v blízkosti sídliska Dlhé Diely a v susedstve národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. "V chránených územiach, ktoré sú vo vlastníctve hlavného mesta, je nutné každoročne vykonávať pravidelnú a finančne náročnú údržbu. Táto sa v minulosti zanedbávala," tvrdí mesto. Výsledkom podľa bratislavskej samosprávy je, že tieto lokality zarastajú náletovými drevinami, rozširujú sa tu invázne rastliny ako pajaseň žliazkatý či krídlatka japonská a zanikajú prirodzené biotopy, ktoré sa tu po stáročia vyvinuli vďaka pravidelnému spásaniu.       

"Práve k spásaniu týchto pozemkov sa aj na základe odporúčania Štátnej ochrany prírody SR chceme vrátiť. Vytvoríme systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami, ktoré budú spásať pozemky v prenosných oploteniach," spresnilo mesto. Cieľom vytvorenia takéhoto mestského stáda oviec je podľa magistrátu aj priblíženie salašníctva a tradície ovčiarstva verejnosti.       

Zhotovenie a osadenie mobilného oplotenia prejde podľa mesta povoľovacím procesom v úzkej koordinácii so Štátnou ochranou prírody SR, ktorá je o tomto informovaná. "Žiadna z týchto trávnatých plôch nebude trvalo oplotená. Budú sa totiž meniť podľa potreby," podotklo mesto.       

Pastvu v chránených územiach v Bratislave a okolí už niekoľko rokov realizuje pomocou domácich druhov zvierat aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Ide o lokality ako areál hradu Devín, svahy Devínskej Kobyly, okolie ostrova Kopáč či Národná prírodná rezervácia Šúr. "Pastva eliminuje rozšírenie inváznych rastlín, pomáha klíčeniu vzácnych bylín, obnovuje prirodzený charakter trávnatých porastov. Pravidelným kosením zabezpečujeme, aby lúky boli zase lúkami – plné vzácnych druhov kvetov a živočíchov," píše na svojom webe BROZ.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov
Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.
viac
14.05.2020
Slovensko by malo zvýšiť podiel chránených území
Ak chce Slovensko zachovať pôvodnú biodiverzitu a chce mať národné parky spĺňajúce medzinárodné štandardy, musí sa podiel chránených území zvýšiť. Uviedol to Marián Jasík z občianskeho združenie Prales.
viac
11.10.2022
V Bratislave otvorili KOLO, stabilné mestské centrum opätovného použitia
Hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) otvorili v sobotu Bratislavské centrum opätovného použitia – KOLO.
viac
12.05.2023
Starostovia vítajú viac peňazí pre MŠ, no vidia i problém pre mesto
Starostovia bratislavských mestských častí vítajú legislatívnu zmenu, ktorá im prinesie viac peňazí pre materské školy (MŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %