Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.06.2020 09:00

Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme


Snímka zdroj: (tasr).


Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.


Podotkol však, že odstraňovanie starých envirozáťaží je podľa zákona povinnosťou štátu, v tomto prípade ministerstva životného prostredia, nie samosprávy.

Mesto Bratislava na základe viacerých informácií už minulý rok oznámilo podozrenie na znečistenie podzemných vôd v lokalite Žabí majer. „Oznámili sme to na príslušný kompetentný úrad – Slovenskú inšpekciu životného prostredia, Inšpektorát životného prostredia Bratislava, odbor inšpekcie ochrany, ktorých úlohou je podnet bezodkladne preveriť,” uviedol Vallo. Magistrát zároveň informoval aj ministerstvo životného prostredia a ponúklo poskytnutie súčinnosti pri riešení tejto udalosti.

„V tomto kontexte vítame zverejnenie výsledkov geologického prieskumu v tejto lokalite. Potvrdzuje to oprávnenosť obáv, ktoré sme mali už v minulosti. Aj keď v čase, keď sme sa o lokalitu zaujímali, netušili sme, že rozsah tejto environmentálnej záťaže má až taký veľký rozmer. Je pre nás nepochopiteľné, ako mohla spoločnosť Istrochem desať rokov tajiť také závažné skutočnosti o rizikách pre zdravie a životy Bratislavčanov,” vyhlásil Vallo.

Odborníčka na životné prostredie za mimoparlamentnú stranu Spolu Tamara Stohlová minulý týždeň upozornila na prieskum potvrdzujúci masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy v areáli bratislavského Istrochemu vrátane zdravie vážne poškodzujúcich látok ako atrazín, toluén, arzén, olovo či benzén. Súčasťou zverejnených správ od prieskumnej firmy bol aj predpokladaný model ďalšieho šírenia kontaminácie, ktorý ukazuje posun od daného miesta Istrochemu až po kontakt s Malým Dunajom a predpokladaný ďalší posun smerom na Žitný ostrov. Ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) vyzvala strana Spolu na rázne konanie v danej záležitosti.

Šéf envirorezortu reagoval, že považuje za nevyhnutné novelizovať zákon a nedovoliť súkromným spoločnostiam zatajovať výsledky prieskumu potvrdzujúce kontamináciu pôdy a vôd.

„Rezort odštartuje práce na legislatívnej zmene. V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť,” zdôraznil Budaj. Ocenil zároveň zvýšenú pozornosť, ktorú verejnosť, ale i politici venujú ochrane životného prostredia a odhaľovaniu envirozáťaží. „Na Slovensku máme približne 2000 environmentálnych záťaží a tisíce nelegálnych skládok. Mnohé prípady vyšetruje už polícia. V súvislosti so záťažou v Istrocheme odhadované náklady predstavujú sumu 350 miliónov eur,” uviedol Budaj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %