Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.04.2024 01:10

Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni


Obrázok zdroj: Visit Bratislava


Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.


Robí tak pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.). Program 21. ročníka podujatia pripravilo s 15 svojimi i ďalšími organizáciami a so 14 mestskými časťami.         

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja. Novinkou je Víkend otvorených budov, keď budú môcť záujemcovia nazrieť do viac ako 20 historických budov či zaujímavých priestorov.         

Prehliadky záujemcov zavedú napríklad do lekárne Salvator, kostola Klarisiek, historickej budovy SND, bratislavského krematória, Prüger-Wallnerovej i Lisztovej záhrady či na Slavín. Ale aj do budovy YMCA, zákulisia Divadla P. O. Hviezdoslava, Starej i Novej tržnice, Novej Cvernovky, Rómerovho domu a Albrechtovho domu.         

Víkend mestských dní otvorí tradičné symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca verejnosti, rovnako tak priestorov mestskej galérie, múzea či knižnice. Na Primaciálnom námestí nájdu návštevníci komunitný stôl, na nádvoriach spoločenské hry a šachovú akadémiu, na Hlavnom námestí vystúpenia detí zo základných umeleckých škôl a na Františkánskom námestí bazár starožitností.         

Chýbať nebudú ani pouličné šou, koncerty, vyhliadkové plavby po Dunaji či jazdy Cabriobusom. Okrem kultúrnych podujatí čakajú návštevníkov aj športové aktivity. Súčasťou je aj viacero environmentálnych aktivít.         

Tradícia, prečo sa na Deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
21.04.2022
Nadchádzajúci víkend bude opäť patriť tradičným mestským dňom
Nadchádzajúci víkend (22. – 24. 4.) bude v hlavnom meste opäť patriť tradičným Bratislavským mestským dňom. Obľúbené podujatie sa po dvoch rokoch pandemických obmedzení vracia do klasického termínu.
viac
15.07.2022
Hlavné mesto si opäť pripomenie svoju korunovačnú minulosť
Hlavné mesto si opäť pripomenie svoju korunovačnú minulosť. Obyvateľom i návštevníkom ju priblížia Bratislavské korunovačné dni (29. – 31. 7.).
viac
11.04.2023
Predposledný aprílový víkend bude patriť mestským dňom
Predposledný aprílový víkend (22. - 23. 4.) bude v hlavnom meste patriť tradičným Bratislavským mestským dňom. Pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.) mesto opäť symbolicky otvorí svoje brány obyvateľom i návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %