Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.04.2016 11:49

Hlavné mesto Bratislava požiada vládu i parlament o preverenie počtu obyvateľov


Snímka: (st)


Hlavné mesto sa obráti na vládu a Národnú radu SR so žiadosťou o preverenie a aktualizáciu údajov o počte obyvateľov Bratislavy. TASR to potvrdil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.


      Poukázal v tejto súvislosti na to, že na rozdiel od Štatistického úradu (ŠÚ) SR, iné evidencie, ako napríklad Register obyvateľov SR, uvádzajú oveľa vyšší počet obyvateľov hlavného mesta.       

ŠÚ SR k 31. 12. 2015 eviduje 422 932 Bratislavčanov. "Podľa Registra obyvateľov Slovenskej republiky k dátumu 11. 3. 2016 mala Bratislava 472 966 obyvateľov s trvalým pobytom," informoval TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Register obyvateľov SR sa napĺňa dátami z ohlasovní pobytu, z matričných úradov, z oddelení dokladov PZ a ďalších zdrojov. "Proces verifikácie dát oproti skutočnému stavu preto v súčasnosti neustále prebieha," uviedol v tejto súvislosti tlačový odbor.      

Na základe rozhodnutia piatkového (15. 4.) zasadania Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta (RZ MČ BA) SR Bratislavy sa preto primátor aj spolu s predsedom RZ Jozefom Krúpom obrátia na vládu a parlament. "Chceme ich požiadať, aby pri rozdeľovaní financií prideľovali Bratislave peniaze aj na základe iných podkladov ako tých od Štatistického úradu," informoval Nesrovnal.

Ako ďalej vysvetlil, zámer vychádza zo snahy zmeniť súčasné financovanie Bratislavy a príjem z podielových daní, ktoré vychádza z údajov ŠÚ SR a Sčítania obyvateľov, bytov a domov v roku 2011. "Nedôslednosťou mestských častí sa počas tohto sčítania nepodarilo zaevidovať veľký počet obyvateľov vo veľkých mestských častiach Bratislavy. Z tohto dôvodu hlavné mesto prichádza ročne o milióny eur a na hlavu má menší príjem ako krajské mesto Brno," vysvetlil Nesrovnal.       

Ešte na konci roku 2010 evidoval ŠÚ SR 432 801 obyvateľov Bratislavy. Na konci roka 2011 ich bolo podľa údajov úradu 413 192.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení
Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.
viac
04.06.2016
Hlavnou prioritou ÚMS je posilňovanie pozície miest ako centier regiónov
V piatok, 3. júna 2016, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konal XXVII. snem Únie miest Slovenska. Zúčastnilo sa ho 22 primátorov z členských miest.
viac
14.06.2016
V Bratislave sa počet turistov zvýšil o viac ako 25 percent
Bratislava sa stáva čoraz atraktívnejšou destináciou pre zahraničných turistov, o čom svedčí aj ich neustály enormný nárast.
viac
23.12.2016
Vianočné stretnutie s osamelými Bratislavčanmi
Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal aj tento rok pozval k sviatočnému stolu osamelých občanov mesta, aby si spoločne vychutnali vianočnú atmosféru a spoločne sa porozprávali o tom, aký bol uplynulý rok a čo si prajú v novom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %