Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.04.2017 12:15

Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy


Sad Janka Kráľa v Bratislave.


Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.


Každý strom tak pôsobí ako klimatizačná jednotka. Aj takáto informácia zaznela na včerajšej (11. 4.) konferencii Bratislava, zelenaj sa! Bola záverečným podujatím projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy - pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí.      

Cieľom projektu v rokoch 2014 až 2017 bolo zvýšiť pripravenosť Bratislavy na negatívne dosahy zmeny klímy a zabezpečiť primeranú kvalitu prostredia, ochranu zdravia, majetku a podmienok na kvalitný život obyvateľov mesta.      

"Vznikajú nám nové parky na území mesta, vymenili sme množstvo chorých stromov, poučili sme sa, kde je v Bratislave problém so starostlivosťou o zeleň. Podarilo sa nám vybudiť verejnú mienku. Bratislavčania si uvedomujú, že zeleň potrebujeme nielen preto, že je na ňu príjemný pohľad, ale potrebujeme ju pre zdravie, potrebujeme ju aby nám čistila vzduch, aby sme znižovali prašnosť a najmä teplotu," priblížila význam projektu jeho odborná garantka, hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad. Zdôraznila aj dôležitosť prírodných zelených plôch v meste z hľadiska ich schopnosti absorbovať prívalové dažde a zadržiavať tak zrážky v mestskom prostredí.      

V rámci projektu boli zrealizované, resp. sa robia adaptačné opatrenia v niekoľkých lokalitách Bratislavy ako bioretencia (zadržiavanie) dažďových vôd v areáli cykloštadióna (Športpark Jama), revitalizácia Gaštanice v mestskej časti Nové Mesto či rekonštrukcia vodozádržných nádrží na Železnej studničke. V Petržalke sa uskutočnila revitalizácia Námestia hraničiarov a výsadba zelene na Dolnozemskej ceste. Revitalizácia drevín a alejí sa robila na Hlavnom a Františkánskom námestí aj na Námestí Slobody. Ďalšími výstupmi projektu sú obnovenie a sprístupnenie areálu na Svoradovej ulici či realizácia vegetačných striech na Domove seniorov Archa.      

Projekt bol financovaný z grantov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska a zo štátneho rozpočtu SR spolu vo výške viac ako 2 800 000 eur. Hlavné mesto SR v súčasnosti pripravilo Akčný plán pre adaptáciu mesta na nepriaznivé dosahy zmeny klímy. Podľa informácií, ktoré odzneli na dnešnej konferencii v Bratislave, by mal byť predložený na rokovanie mestského zastupiteľstva už v najbližšom období.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %