Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.05.2021 12:30

Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom


Dron postrekuje hladinu jazera Malý Draždiak biologickým prostriedkom BTI počas tlačovej konferencie k monitoringu komárov v aktuálnej sezóne. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.


Prvé ošetrené lokality sú na území bratislavských mestských častí Devín, Devínska Nová Ves, Rusovce či Rača. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

„Liahniská, ktoré boli označené v spolupráci s dobrovoľníkmi – lovcami komárov, sme podrobili pozemnému zásahu larvicídom BTI. Zásahy budú pokračovať aj v najbližších dňoch, pre ošetrenie väčších plôch sú na aplikáciu BTI pripravené drony. BTI účinne eliminuje larvy komárov ešte pred ich vyliahnutím, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý,” spresnila hovorkyňa.

Mestský biológ vykonal prvé obhliadky lokalít liahnísk komárov už vo februári. Pravidelný monitoring na dennej báze prebieha od marca. Vzhľadom na klimatické podmienky, kedy sú síce zrážky vysoké, ale teploty zostávajú nízke, túto sezónu zaznamenalo mesto pomalší nábeh množenia sa komárov.

Oproti predchádzajúcim sezónam má magistrát možnosť využiť na zásah biologickým larvicídom BTI aj helikoptéru rakúskej strany, a to v prípade zaplavenia inundačných území. Novinkou sú tiež CO2 lapače, ktoré zaznamenajú výskyt komárov v jednotlivých častiach mesta a pomôžu tak pri vyhodnotení situácie na nariadenie zásahu látkou BTI. Pravidelné monitoringy priamo v teréne vykonáva v tejto sezóne okrem mestských odborníkov aj približne 100 vyškolených dobrovoľníkov. Ďalších záujemcov mesto postupne preškolí.

„Dobrovoľníci prostredníctvom aplikácie nahlasujú vzorky z jednotlivých lokalít a zaznačujú hodnoty lariev do príslušnej mapy. Mestskí odborníci ich následne vyhodnocujú a môžu nariadiť potrebný zásah účinným larvicídom BTI,” vysvetlila Rajčanová.

V rámci koordinácie regulácie komárov nastavuje hlavné mesto aj užšiu aktívnu spoluprácu medzi bratislavskými mestskými časťami, ale aj Bratislavským samosprávnym krajom, partnermi z Rakúska i ostatnými subjektmi. Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť, a tiež karcinogénne účinky.

Bratislavský primátor Matúš Vallo koncom apríla oznámil, že chcú tento rok situáciu s komármi zvládnuť oveľa lepšie, ako tomu bolo minulý rok, preto prišli s viacerými novinkami. Vytvorili aj funkciu mestského koordinátora regulácie komárov. Je ním Tomáš Troško, ktorý za kľúčové v boji proti komárom označil monitoring. „Nebudeme zasahovať len náhodne, či po funuse. Vďaka dobrovoľníkom a aplikácii budeme vedieť v reálnom čase, kde a na akom liahnisku je aký počet lariev. Budeme zasahovať systematicky,” deklaroval.

V hlavnom meste sa podľa magistrátu vyskytuje viac ako 1000 väčších liahnísk a ďalšie stovky až tisíce menších mlák, ktoré poskytujú vhodné podmienky na liahnutie komárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2021
Bratislava hľadá dobrovoľníkov pre monitoring liahnísk komárov v prírode
Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí od apríla budú pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v prírode. Magistrát chce aj týmto spôsobom zabrániť intenzívnemu výskytu komárov, ktorý Bratislavu a jej okolie v posledných rokoch v letných mesiacoch sužoval.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
09.04.2022
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a aplikovať biologický larvicíd BTI
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a v liahniskách v mestských častiach Dúbravka a Jarovce aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Na sociálnej sieti o tom informovalo hlavné mesto.
viac
28.04.2023
Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník
Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %