Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.03.2022 07:45

Bratislava zatiaľ o zvýšení cestovného v MHD neuvažuje


Ilustračná snímka: (tasr).


Hlavné mesto v najbližšom čase o zmenách cien cestovného v mestskej hromadnej doprave (MHD) v súvislosti so zdražovaním pohonných látok neuvažuje. Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. Rovnako sa v tejto súvislosti neuvažuje ani o zvyšovaní daní a poplatkov.


"V súčasnosti sa zaoberáme skôr optimalizáciou nákladov súvisiacich s prevádzkou MHD, kde nám počas pandémie poklesli tržby v dôsledku úbytku cestujúcich a súčasne výrazne narástli náklady v niektorých položkách, napríklad pohonné látky," skonštatovala Schmucková.

Hovorkyňa zároveň podotkla, že hlavné mesto je len jedným z objednávateľov služieb vo verejnom záujme v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK), v jeho prípade mestskej hromadnej dopravy, ktorú zabezpečuje Dopravný podnik Bratislava. Pre zmenu cien cestovného v rámci tohto systému by bola totiž potrebná dohoda všetkých objednávateľov verejnej dopravy, okrem hlavného mesta aj Bratislavského samosprávneho kraja a Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Na margo ceny poplatku za komunálne odpady podotkla, že jej vývoj je zo zákona naviazaný priamo na náklady spojené s jeho odvozom a likvidáciou. "Aktuálne neevidujeme zásadné navýšenie nákladov na odvoz komunálneho odpadu," poznamenala Schmucková. Pripomenula tiež, že zmena sadzieb dane z nehnuteľnosti alebo poplatku za komunálne odpady sa vždy robí prostredníctvom prijatia nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schvaľuje mestské zastupiteľstvo, na konci roku s účinnosťou od 1. januára nasledujúceho zdaňovacieho obdobia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2020
Električky jazdia v Bratislave už 125 rokov
Prevádzka električiek v Bratislave patrí medzi najstaršie na svete. Električková doprava prežívala svoj zlatý vek pred viac ako sto rokmi a Bratislava zohrávala pri tom významnú úlohu.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
12.11.2020
Mlynské nivy otvoria od pondelka pre osobnú aj verejnú dopravu
V Bratislave od pondelka (16. 11.) otvoria po rozsiahlej rekonštrukcii ulicu Mlynské nivy. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo a pre TASR potvrdil aj developer HB Reavis. Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozorňuje, že po otvorení ulice sa upravia trasy viacerých liniek MHD.
viac
01.07.2021
Väčšina lístkov MHD zdražela, 15-minútový sa už nebude dať kúpiť
V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) od štvrtka porástli ceny väčšiny predplatných cestovných lístkov i tých na jednu cestu. Výnimkou je ročný predplatný cestovný lístok, ktorý, naopak, zlacnel o 25 percent, z 264,2 na 199 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %