Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.03.2017 01:04

Bratislave hrozí úbytok turistov


Socha Čumila je unikátna bratislavská pozoruhodnosť, jeden zo symbolov mesta.


Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.


Tieto budú musieť byť zatvorené v dňoch nedeľa až streda už o 1:00, vo štvrtok o 2:00 a v piatok a sobotu už o 4:00. Otvorené budú môcť byť však už od 10:00 doobeda. Komisia cestovného ruchu a medzinárodnej spolupráce hlavného mesta o tomto návrhu rokovala na svojom zasadnutí dňa 14. 3. 2017.

„Navrhujeme predĺženie prevádzkovej doby nočných barov a diskoték v piatok a sobotu do 05:00 hodiny a v ostatné dni do 04:00 hodiny rannej. Zároveň navrhujeme stanoviť začiatok prevádzkovej doby pre tieto podniky na neskoršiu hodinu ako je navrhované, resp. inak účinne odlíšiť nočný klub od reštaurácie či kaviarne“, povedala mestská poslankyňa Soňa Svoreňová, predsedníčka komisie. Lepším určením rozpätia prevádzkových hodín diskoték či nočných klubov by sa predišlo tomu, aby sa z kaviarní a reštaurácií stávali cez noc diskotéky, ktoré rušia obyvateľov Starého Mesta. „Nočný klub či diskotéka by sa mali nachádzať v podzemí, a byť odhlučnené tak, aby neprichádzalo k rušeniu nočného pokoja. Bohužiaľ návrh počíta s tým, že nočnú prevádzku je možné umiestniť prakticky kdekoľvek vrátane doteraz tichých rezidenčných štvrtí Starého Mesta“, dodala Svoreňová.

Bratislava ako hlavné mesto SR je hlavným cieľom zahraničných, ako aj domácich turistov, pričom väčšina z nich sa koncentruje na území Starého Mesta. V roku 2016 navštívilo hlavné mesto viac ako 1 milión turistov, pričom počet návštevníkov Bratislavy má dlhodobo vzrastajúci trend. Mestský rozpočet má z turistického ruchu príjmy prostredníctvom dane z ubytovania, z ktorej mestské zastupiteľstvo schválilo pre rok 2017 mestskej časti Staré Mesto dotáciu 200 000 eur. V prípade poklesu počtu návštevníkov Bratislavy, v dôsledku obmedzenia otváracích hodín nočných podnikov príde k výpadku príjmov. Tento rozdiel bude nutné vykryť znížením výdavkov hlavného mesta, vrátane krátenia dotácií mestskej časti.

Z hľadiska udržania a ďalšieho rozvoja cestovného ruchu na území nášho hlavného mesta je žiaduce, aby návštevníci prichádzali za zábavou nielen v piatok a sobotu, ale aj v ostatné dni v týždni, keďže aj daň z ubytovania platia za každý deň rovnako. Bratislava si konkuruje v produktoch cestovného ruchu predovšetkým s neďalekou Viedňou a Budapešťou. „Každé zhoršenie podmienok pre cestovný ruch konkurencia okamžite zužitkuje v neprospech Bratislavy“, podotkla na záver Svoreňová.

 

Autor: (Komisia hlavného mesta Bratislavy pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
V Hnúšti otvoria nové turistické infocentrum
Poskytovanie informácií návštevníkom mesta o možnostiach turizmu v meste i okolí a predaj suvenírov bude hlavnou úlohou nového turistického infocentra, ktoré v Hnúšti na severe okresu Rimavská Sobota začne fungovať v polovici júna.
viac
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
03.11.2021
V Starom Meste sa bude diskutovať o otváracích hodinách prevádzok
V bratislavskom Starom Meste sa bude vo štvrtok (4.11.) opäť diskutovať o otváracích hodinách prevádzok v centre mestskej časti. Podujatie sa uskutoční v režime OTP, obyvatelia sa naň pre obmedzený počet musia prihlásiť. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %