Bratislavská župa buduje centrá excelentnosti. Prepájajú školstvo, výskum a prax pre budúcnosť poľnohospodárstva

Moderné poľnohospodárstvo už nie je len o tradícii, ale o inováciách, spolupráci a odvahe meniť zaužívané postupy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) systematicky buduje centrá excelentnosti, ktoré prepájajú odborné vzdelávanie, výskum a podnikateľské prostredie, a vytvára tak pevné zázemie pre konkurencieschopné a klimaticky odolné poľnohospodárstvo v metropolitnom regióne. Jedným z kľúčových krokov bolo aj odborné podujatie Centrum excelentnosti v poľnohospodárstve – katalyzátor lokálnej ekonomiky, ktoré sa uskutočnilo 26. novembra 2025 v priestoroch Elesko Wine Parku v Modre.

Konferencia spojila zástupcov štátu, regionálnej samosprávy, odborných škôl, výskumných inštitúcií, zamestnávateľov i profesijných združení. Jej cieľom bolo pomenovať výzvy sektora a nastaviť konkrétne riešenia pre moderné odborné vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva, vinohradníctva a potravinárstva, ktoré bude reagovať na potreby trhu a klimatické zmeny.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba zdôraznil, že župa buduje model, ktorý mení tradičné vnímanie škôl: „Budujeme kampusy, ktoré nebudú len školami, ale miestami, kde sa prirodzene stretne vzdelávanie, výskum a podnikateľské prostredie. Práve takýmto spôsobom vieme posilňovať lokálnu ekonomiku a pripravovať región na budúcnosť poľnohospodárstva, vinohradníctva a vinárstva,“ uviedol Droba s tým, že konferencia sa sústredila najmä na dva strategické projekty – Vinársko-ovocinársky kampus v Modre a Kampus bioenergetiky a krajinotvorby v Bernolákove.

Riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan predstavila samotnú víziu a obsah kampusov ako komplexných vzdelávacích a inovačných centier. Podľa nej ide o integrovaný prístup, ktorý prepája výučbu, prax a výskum a vytvára priestor pre nové technológie i aplikovaný vývoj. V Modre projekt zahŕňa modernizáciu budov, nové učebne a laboratóriá, zelené a modré opatrenia či unikátnu vinársku pivnicu s excelentnými technologickými riešeniami. V Bernolákove sa kampus zameria na udržateľnú krajinotvorbu, bioenergetiku, SMART technológie a experimentálne riešenia ako kombinované využitie fotovoltaiky, biomasy či modelové zelené intervencie v krajine. „Kampus vnímame ako miesto, kde sa vzdelávanie nekončí v triede a prirodzene pokračuje v reálnej praxi, výskume a inováciách. Chceme vytvoriť prostredie, ktoré nebude len reagovať na zmeny, ale bude ich aktívne formovať,“ uviedla Mešťan.

Na význam prepojenia sektorov upozornila aj Barbora Lukáčová, riaditeľka odboru stratégií, územného rozvoja a riadenia projektov BSK. Podľa nej je úspech centier excelentnosti postavený na silnej spolupráci verejného, akademického a súkromného sektora: „Práve prepojenie škôl s odbornou praxou a výskumom je kľúčom k tomu, aby sa región stal lídrom v inovatívnom a klimaticky odolnom poľnohospodárstve a aby odborné školy vychovávali absolventov pripravených na reálne výzvy trhu práce,“ zdôraznila Lukáčová.

Silnú podporu projektu vyjadril aj štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Vnuk. Centrum excelentnosti označil za iniciatívu, ktorá presahuje rámec bežného vzdelávania a prináša moderné prístupy, inovácie a efektívnu spoluprácu naprieč sektormi. „Takáto spolupráca vytvára podmienky na to, aby bolo slovenské poľnohospodárstvo konkurencieschopné a pripravené na budúcnosť. Ministerstvo pôdohospodárstva bude aktívnym partnerom a podporovateľom tohto projektu,“ uviedol Vnuk.

Súčasťou programu konferencie bol aj podpis Memoranda o spolupráci pri implementácii Centra excelentnosti odborného vzdelávania a prípravy pre poľnohospodárstvo. Dokument podpísali štátny tajomník MPRV SR Vladimír Vnuk, predseda BSK Juraj Droba, riaditeľ SOŠ vinársko-ovocinárskej Modra Anton Čípel, riaditeľka Spojenej školy Ivanka pri Dunaji Katarína Kubišová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Branislav Hadár. Memorandum vytvára rámec pre systematickú spoluprácu a ďalší rozvoj pilotného projektu centra excelentnosti.

Konferencia pozostávala z dvoch panelových diskusií venovaných modernému a udržateľnému poľnohospodárstvu v metropolitnom regióne a schopnosti sektora absorbovať inovácie. Popoludňajší program pokračoval workshopmi a prezentáciami škôl so zameraním na senzoriku vín, SMART technológie, krajinotvorbu, probiotiká v akvakultúre či prechod od tradičných odrôd k modernému cideru s regionálnou identitou.

Pilotný projekt Centra excelentnosti má pomôcť transformovať vnútorné prostredie škôl tak, aby lepšie reagovali na potreby praxe, vedy a výskumu. Už dnes sa rysujú prvé konkrétne kroky spolupráce, vrátane plánovanej finančnej podpory pre rozvoj vinohradníckych a ovocinárskych programov, ktoré majú zásadne posilniť kvalitu praktickej výučby.

Bratislavský samosprávny kraj tak potvrdzuje svoju ambíciu stať sa lídrom v budovaní moderného odborného vzdelávania a inovatívneho poľnohospodárstva – v prospech regiónu, jeho obyvateľov aj budúcich generácií.