Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.05.2021 10:25

Bratislavská župa rozšírila zoznam náhradníkov na očkovanie


Ilustračná snímka: (BSK).


Po tom čo Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vytvoril možnosť prihlásenia sa do náhradníckeho zoznamu na očkovanie proti COVID-19 chronicky chorým pacientom či darcom krvi, pridáva ešte jedno kritérium. Týka sa tehotných žien, ktoré sa takto môžu dobrovoľne rozhodnúť pre vakcináciu.


„V náhradníckom zozname sú ľudia, na ktorých sa pri vakcinácii pozabudlo. Preto sme pri jeho tvorbe mysleli aj na nich. Myslím si, že okrem ťažko zdravotne postihnutých, chronicky chorých pacientov či darcov krvi, tam určite patria aj tehotné ženy, ktoré sú veľkou mierou spolu s bábätkom vystavené riziku nákazy ochorením COVID-19,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. Ako podotkol Droba, náhradnícky formulár dosiaľ využilo vyše 15 tisíc ľudí.

Ide o tehotné ženy v 2. a 3. trimestri, ktoré sa chcú dať dobrovoľne zaočkovať a sú pre tú skutočnosť rozhodnuté. Určená je pre nich mRNA vakcína. V očkovacích centrách Bratislavského kraja je to vakcína Comirnaty od konzoria Pfizer/BioNTech.

„Ideálny je 3. trimester, kedy je už dieťa zrelé. V 2. trimestri očkujeme len s vysloveným odhodlaním budúcej mamičky, ktorá si očkovanie sama žiada. Napríklad k nám prišla tehotná v 2. trimestri, ktorá predtým prekonala COVID-19. Povedala, že už to nechce zažiť, preto sa chce dať zaočkovať. Prvému trimestru sa ale vyhýbame, pretože plod je ešte nezrelý. Budúcim mamičkám v tomto prípade odporúčame neskorší čas gravidity,“ priblížil Juraj Štekláč, podpredseda pre oblasť zdravotníctva BSK.

Prihlasovací formulár je možné nájsť na stránke BratislavskyKraj.sk tu:

https://bratislavskykraj.sk/ockovanie-nahradnici/

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2017
Záhoráčik bude po úspešnej sezóne pokračovať
Turistický vlak Záhoráčik prepravil počas tejto sezóny takmer 10 tisíc ľudí. Projekt sa ukázal v prvom roku fungovania ako úspešný, preto v ňom budú partneri pokračovať aj v budúcom roku.
viac
01.03.2021
Prvé vakcíny dostalo v BSK vyše tisíc obyvateľov kraja
Očkovanie rozbehla cez víkend aj bratislavská župa. Pilotná fáza sa uskutočnila v priestoroch Polikliniky v Karlovej Vsi. Prvé dávky vakcíny od firmy AstraZeneca dostali prioritne učitelia a zamestnanci kritickej infraštruktúry. 
viac
18.03.2021
BSK pomáha aj tento rok pri výbere strednej školy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce pomôcť žiakom základných škôl aj tento rok pri výbere strednej školy, prináša preto opäť interaktívny online kvíz.
viac
17.12.2021
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo
Cestujúci v prímestskej doprave v Bratislavskom kraji sa budú v januári voziť zadarmo. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) tým kompenzuje výpadok spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu. Služba bude financovaná z pokuty, ktorú kraj vystavil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %