Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.10.2020 11:30

Bratislavské Nové Mesto musí presunúť participatívne projekty na budúci rok


Ilustračná snímka (banm)


V bratislavskom Novom Meste sa tento rok víťazné projekty participatívneho rozpočtu realizovať nebudú. Rozhodnutím miestnych poslancov totiž vznikol nesúlad medzi dvoma uzneseniami, ktorý sa nepodarilo na októbrovom rokovaní odstrániť.


      "Kancelária pre participáciu predloží ešte raz preformulovaný návrh na zmenu uznesenia z júnového miestneho zastupiteľstva, aby sa následne projekty po schválení rozpočtu na rok 2021 mohli v budúcom roku ihneď začať realizovať," uviedol pre TASR Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Všetko však bude podľa neho závisieť od rozhodnutia poslancov.       

Podľa dôvodovej správy vznikol nesúlad medzi dvoma uzneseniami, ktoré boli schválené v júni. Išlo o uznesenie týkajúce sa tretej zmeny rozpočtu mestskej časti na rok 2020 a o uznesenie týkajúce sa výsledkov participatívneho rozpočtu na tento rok, ktoré na seba nadväzujú, avšak neboli v súlade. Miestny úrad preto predložil na schválenie návrh, ktorý mal uznesenia zosúladiť, poslaneckým zborom však neprešiel.       

"Tým, že peniaze sú v jednej položke a hlasovaním sa nepodarilo presunúť ich do druhej, z tej len môžu byť vyplácané, znamená to, že aj keď ste všetci za, aby participácia fungovala a ľudia dostali projekty, nemôžu byť tie peniaze vyplatené," upozornila poslankyňa Darina Timková. Viacerí poslanci sa zhodli, že "tohtoročná participácia bola 'zarezaná'." Miestne zastupiteľstvo sa tým bude musieť opätovne zaoberať.      

 V rámci participatívneho rozpočtu bolo pre rok 2020 vybratých osem občianskych projektov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2019
Do verejného hlasovania postupuje z okresu Nové Mesto nad Váhom 8 projektov
Posledný aprílový pondelok sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo prvé verejné zvažovanie projektov 3. ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK.
viac
15.05.2019
Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória
Bratislavské Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória. Rozhodli o tom novomestskí poslanci, keď na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva schválili rozpočet mestskej časti na rok 2019.
viac
20.05.2020
Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19
Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.
viac
09.02.2023
Nové mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 42 miliónmi eur
Bratislavské Nové Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 42 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %