Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.01.2017 01:56

Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky


Zoologická záhrada v Bratislave, ktorá patrí k obľúbeným miestam, kam vyrážajú Bratislavčania aj návštevníci mesta za oddychom, má svoje brány otvorené aj počas zimnej sezóny.


V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.


Počas zimy sa veľmi pedantne sleduje počasie, lebo zvieratá môžu byť vypustené zo stajní len keď je sucho (to znamená neprší ani nesneží) a relatívna denná teplota je vyššia, čo býva zvyčajne okolo obeda.

Niektoré zvieratá sú zazimované, čiže zimu prespia (napr. korytnačky). Iné sú prevezené do zimovísk,  ako napríklad papagáje.

Čo sa týka kŕmenia zvierat počas zimy, tie sa dotýkajú hlavne kopytníkov. Musia byť dostatočne kŕmení jadrovým krmivom, aby mali počas zimy dostatočné zásoby tuku na ochranu pred mrazom.

V prípade snehu a ľadu musí byť v ZOO dostatok piesku na posyp vonkajších výbehov. Výbehy najmä kopytníkov musia byť za takýchto poveternostných podmienok posypané pieskom, aby sa na ľade zvieratá nedolámali (ide najmä o plaché africké zvieratá, ako sú zebry, antilopy a ťažké zvieratá ako nosorožce a hrošíky).

Medzi zvieratá, ktorým zima neprekáža patria rysy, zubry, lamy, vlky, jelene, daniele či belaňa tundrová. Chlad a sneh si užívajú aj pandy červené, ktoré pochádzajú z oblasti Himalájí.

Počas zimnej sezóny je otvorený aj DinoPark, avšak modely nie sú pohyblivé a ozvučené. 3D kino je mimo prevádzky.

Jenou z najvýznamnejších investícií roka 2017 je vybudovanie nového chovného zariadenia s dôstojnejšími podmienkami pre život týchto zvierat z časti financované mestom a z časti z príspevkov podporovateľov projektu Aby naše vlky spokojne vyli a bol im poskytnutý výbeh, ktorý bude lepšie vyhovovať potrebám vlkov a vernejšie tak kopírovať prostredie, v ktorom sa nachádzajú vo voľnej prírode.

V areáli bratislavskej zoologickej záhrady sa nachádza aj ZOO shop, kde si môžu návštevníci zakúpiť zaujímavé spomienkové predmety spolu s kalendárom na tento rok s vlkom obyčajným, nie náhodou na úvodnej titulke. Táto šelma je totiž v súčasnosti vo väčšine krajín Európy a v USA vyhubená, darí sa jej len v riedko osídlených oblastiach.

Okrem dovozov a vývozov zvierat v rámci pravidelných opatrení, ktoré sa uskutočňujú v priebehu roka v zoologickej záhrade, dôjde počas roka 2017 aj k úpravám chovných zariadení (inštalácia prútených zásten na vybrané výbehy kopytníkov, výsadba rastlín vo vybraných výbehoch a voliérach, komplexná výmena zariadenia chovných priestorov pre primáty, komplexná úprava ostrova s ubikáciou, úprava starých výbehov po vlkoch pre hyeny pásavé, úprava a vydekorovanie expozícií v teráriu a exotáriu (nová expozícia pre varany stepné, úprava expozície pre leguány zelené) a vydekorovanie návštevníckych priestorov, inštalácia oceľovej siete na výbeh šimpanzov a nových preliezok vo výbehu, komplexná výmena lán v expozícii orangutanov, úprava ostrova pre nosále, oprava maštale pre hrošíky, oprava prístreškov a preddvorčekov pre zubry, oprava chovného zariadenia pre dikobrazy, či oprava umelých skál v pavilóne šeliem).

Mesto vyčlenilo v rozpočte na rok 2017 sumu 80 000 EUR na dokončenie oplotenia ZOO s cieľom neustále zvyšovať záujem verejnosti o návštevu zoologickej záhrady, ktorá predstavuje vhodné prostredie pre odpočinok, výchovu a vzdelávanie obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta. Ďalšou z nemenej významných úloh, ktorú zoologická záchrana plní je aj to, že prispieva k ochrane ohrozených druhov zvierat. V tomto roku bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 1 300 000 EUR.

V zimnom režime je areál ZOO otvorený od 10. do 16. hodiny. Pavilóny (pavilón primátov, pavilón šeliem, terárium a exotárium) sú otvorené do 15:25 h a vnútorný chovný priestor pre žirafy do 15. hodiny.

Zoologická záhrada bola slávnostne otvorená 9. mája 1960 a v súčasnosti tu nájdete takmer 1 000 zvierat v 169 druhoch.

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
Bratislava má schválený rozpočet na rok 2017
Bratislava má rozpočet na budúci rok, schválili ho mestskí poslanci 8.12. na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
13.02.2017
Košická ZOO sa stala členom svetovej organizácie WAZA
Zoologickú záhradu Košice najnovšie prijali za člena Svetovej organizácie zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Po bojnickej sa tak stala druhou slovenskou zoo, ktorá získala status riadneho člena tejto prestížnej organizácie.
viac
23.03.2017
Bratislave hrozí úbytok turistov
Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %