Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.08.2016 01:01

Brekovský hrad získava novú tvár aj vďaka zahraničným dobrovoľníkom


Brekovský hrad. Snímka zdroj: http://www.kstbardejov.wbl.sk


Dobrovoľníci zo zahraničia pomáhajú pri archeologických prácach na Brekovskom hrade v okrese Humenné už približne ôsmy rok. Päť mladých zapálených ľudí zo Španielska, Poľska, Belgicka a Ukrajiny vykonáva počas dvoch týždňov rôzne pomocné práce. Medzi ne patrí kopanie i presýpanie zeminy.


Medzi ne patrí kopanie i presýpanie zeminy. Dobrovoľníkov zastrešuje organizácia Inex.      

Podarilo sa im už nájsť aj dve mince. Tie podľa slov riaditeľa Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislava Macinského poputujú do rúk archeologičky. "Skúmať ich budú odborníci, potom budú uložené vo Vihorlatskom múzeu v Humennom," dodal.       

S pomocou dobrovoľníkov by chceli odstrániť suť na hornom hrade. "Chodí tam veľa detí a je to obrovská výška. Chceme tak zabrániť nebezpečným kolíziám a nehodám," priblížil Macinský.      

Jedným z dobrovoľníkov je aj Frank Van Damme. Systémový administrátor pochádzajúci z belgického mesta Leuven pracoval už v dobrovoľníckych táboroch v Českej republike, Chorvátsku a Maďarsku. Slovensko si vybral preto, že tu ešte nikdy nebol. "Prišlo mi zaujímavé obnovovať sedem storočí starý hrad," vysvetlil.     

 Práce na hrade vykonávajú riadni zamestnanci už od mája. "Rekonštruujeme pivnicu, ktorá sa nachádza na nádvorí, kde sa kedysi skladovalo víno. Zachovala sa z nej len približne metrová časť," konkretizoval riaditeľ. V minulom roku sa tento priestor začistil, vybudovala sa klenba. "Vstupnú časť by sme chceli ukončiť v tomto roku," dodal s tým, že v rovnakej lehote by chceli zrekonštruovať tiež budovu prvej brány. Momentálne pracujú na časti, v ktorej sa nachádzajú strieľne.      

Opravy na Brekovskom hrade iniciuje Združenie na záchranu Brekovského hradu. Systematicky sa tu pracuje od roku 2009.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Trenčiansky hrad je opäť sprístupnený verejnosti aj cez týždeň
Od 29. októbra 2016 je Trenčiansky hrad opäť otvorený aj počas týždňa. Po necelom mesiaci vytrvalých prác sa robotníkom podarilo odstrániť kovovú konštrukciu spred vstupu na hrad.
viac
15.07.2018
Lipovský hrad zachraňujú slovenskí i zahraniční dobrovoľníci
Do obce Lipovce v okrese Prešov prišlo 11 dobrovoľníkov z ôsmich krajín sveta, aby pomohli pri archeologickom výskume na Lipovskom hrade.
viac
19.08.2018
Zrúcanina hradu Korlátka prechádza rekonštrukciou
Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.
viac
04.12.2020
V parku pri Budatínskom hrade opravili chodníky
V parku pri Budatínskom hrade v Žiline ukončili opravu kamenných chodníkov od vstupu popri hrade až k zadnej terase hradu s bufetom. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %