Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.02.2020 08:15

Brezno začne v marci s budovaním cyklotrasy Brezno - Valaská


Takto má vyzerať cyklotrasa, s jej realizáciou sa začne čoskoro. Snímka zdroj: (msú).


Mesto Brezno v marci spustí realizáciu projektu Cyklotrasa Brezno – Valaská. Cestovanie na bicykli bude pre mnohých nielen ekonomické a ekologické, ale aj zdraviu prospešné. Dĺžka realizácie výstavby bude 12 mesiacov a predpokladaný termín ukončenia je február 2021.


Cieľom breznianskej samosprávy je podporiť rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky, a tým zlepšiť cyklistickú infraštruktúru a vytvoriť efektívnejšiu alternatívu k individuálnej motorovej doprave. V tejto oblasti ekologických dopravných riešení a v podpore turizmu metropole Horehronia budú pomocou prostriedky z externých zdrojov.

Popri novej cestnej komunikácii povedie lávka pre cyklistov

Takmer deväťkilometrový úsek cyklotrasy Brezno – Valaská povedie zo železničnej stanice v Brezne smerom do centra mesta. Rovnako aj na západ k hlavnému hospodárskemu uzlu Horehronia Železiarňam Podbrezová. Ako uviedla vedúca odboru riadenia projektov Mestského úradu v Brezne Milada Medveďová, vznikne cyklistický pruh s celkovou dĺžkou 8,74 km, pričom viac ako 1,76 km bude mať dĺžku úplne nový cyklistický pruh, vrátane lávky pre cyklistov v dĺžke 648 metrov, ktorá povedie súbežne popri novej navrhovanej cestnej komunikácii. Pre zvýšenie komfortu cyklistov budú na dvoch miestach osadené stojany na bicykle.

Kadiaľ cyklotrasa povedie

Cyklotrasa bude zložená z dvoch častí. Vetva A bude prepájať obec Valaská so železničnou a autobusovou stanicou v intraviláne mesta Brezno. Začiatok je plánovaný v blízkosti železničnej stanice. „Cyklotrasa povedie po chodníkoch na moste cez rieku Hron, smerom na západ, chodníkom pri čerpacej stanici, kde prechádza priechodom cez cestu I/66. Priechody upravíme na spoločné pre chodcov aj cyklistov. Cyklistický pruh bude vyznačený vodorovným značením na jestvujúcej miestnej komunikácii, pričom na jej konci sa bude nachádzať cyklistický pruh (chodník), napojený na cestu vedúcu do obce Valaská. Tam vzniknú samostatné pruhy pre cyklistov,“ opísala Milada Medveďová. Ako pokračovala, v mieste vjazdu do závodu Železiarne Podbrezová Nový závod – Valaská sa priechod upraví na spoločný pre chodcov a cyklistov. Cyklotrasa skončí v mieste križovatky cesty III/06673 a cesty I/66, kde sa upraví priechod a dobuduje sa spoločný chodník pre peších a cyklistov.

 Druhá časť, vetva B povedie zo železničnej stanice do centrálnej oblasti mesta Brezna. „Začne za mostom cez rieku Hron v napojení na vetvu A, s pokračovaním na trase miestnych komunikácií cez ulice Eleny Maróthy – Šoltésovej, Nábrežie dukelských hrdinov až po Štúrovu ulicu. V tejto časti vzniknú dva spoločné priechody pre chodcov a cyklistov a jeden pre cyklistov.“

Jednoznačne sa zvýši bezpečnosť cyklistov

Budúca cyklotrasa je prioritne určená pre obyvateľov okresu Brezno, ktorí dochádzajú za prácou do Železiarní Podbrezová. „Mnoho zamestnancov dochádza na bicykli alebo by tak chceli robiť, ale bráni im v tom znížená bezpečnosť na komunikáciách, keďže ide o hlavný ťah Brezno – Banská Bystrica. Na tejto komunikácii je zhustená premávka a cyklisti sa necítia bezpečne. Vyplýva to priamo z diskusií a stretnutí vedenia mesta s obyvateľmi, na ktorých čoraz častejšie rezonuje práve potreba vybudovania bezpečnej trasy pre cyklistov,“ uviedla Milada Medveďová. Ako pokračovala, cyklistický pruh bude prepájať okresné mesto s hospodárskym centrom celosvetového významu, ktorý je najväčším zamestnávateľom na Horehroní. Cyklistický pruh povedie čiastočne po už existujúcich verejných a miestnych komunikáciách a chodníkoch, ktoré budú na tento účel upravené, dobudované, rozšírené a nemotorová doprava bude dopravným značením jasne a striktne oddelená od ostatnej dopravy v zmysle platnej legislatívy SR a EÚ.

 Ako uviedol primátor Tomáš Abel, aktivitami projektu sa jednoznačne zvýši bezpečnosť cyklistov v rámci verejnej dopravy, prispeje sa k ochrane životného prostredia a k akceptácii cyklistickej dopravy ako plnohodnotného druhu prepravy do práce. „Nemotorová, cyklistická doprava sa stane plnohodnotným spôsobom prepravy za prácou, školou, nákupmi či návštevami. Pre zvýšenie komfortu cyklistov vybudujeme aj cyklostojany a lávku, ktorá bude určená len pre cyklistov,“ dodal na záver primátor.

 

Autor: (Monika Dolňanová, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
12.03.2020
Výstavba cestnej infraštruktúry pre priemyselný park skomplikuje dopravu
Krajský dopravný inšpektorát v Nitre upozorňuje motoristickú verejnosť na uzáveru cesty I/64.
viac
16.04.2020
Mesto Levice začalo s budovaním cyklocesty na Pereckej ulici
Na Pereckej ulici v Leviciach sa už začala výstavba cyklistickej trasy, ktorá po dokončení spojí priemyselný park s nákupnými centrami na druhom konci mesta. Ako informoval magistrát, prvý úsek cyklotrasy je vedený po pozemkoch vo vlastníctve mesta.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %