Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.04.2020 07:30

BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.


S petíciou sa obracajú aj na Ministerstvo životného prostredia SR, aby zabezpečilo zmeny dočasného manipulačného poriadku pre Sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Informovala o tom Andrea Froncová z BROZ.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. „Toto vzácne územie bolo v minulosti drasticky zmenené samotnou výstavbou vodného diela a odvtedy je závislé od množstva vody, ktorá je doň vpúšťaná na základe manipulačného poriadku Gabčíkova,” vysvetľuje Froncová. Tvrdí, že všetky aktualizácie poriadku postupne viedli k obmedzeniu prietokov do ramennej sústavy.

Manipulačný poriadok už od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt bol projektovaný na kapacitu vody 234 kubických metrov za sekundu, no podľa BROZ takéto množstvo cezeň nikdy netieklo. „V roku 2015 to bolo iba maximálne 90 kubických metrov za sekundu. V súčasnosti platná verzia manipulačného poriadku počíta už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 kubických metrov za sekundu,” poznamenala Froncová.

Ramenná sústava trpí čoraz väčším nedostatkom vody a jej dynamiky, konštatuje Froncová. Počas zimy do ramennej sústavy potečie len 20 kubických metrov za sekundu z maximálnych 60, v lete to je 30 kubických metrov. „To nepredstavuje ani 1,5 percenta vody pretekajúcej Dunajom,” hovorí Froncová. Aktuálne prietoky podľa ochranárky na udržanie a záchranu prírodných hodnôt nepostačujú.

V petícii BROZ tiež žiada, aby vnútrozemskej delte Dunaja bola poskytnutá ochrana. „Nesúhlasíme so spôsobom, ako sa štát stará o prírodné hodnoty našej najväčšej sústavy mokradí a nakladá s vodou v nej,” podotkla Froncová. Dodáva, že ochranári z BROZ nie sú proti využívaniu vody Dunaja na produkciu elektrickej energie. Požadujú však, aby sa to dialo v rozumnej miere a zostali zachované aj lužné ekosystémy ramennej sústavy.

„V čase zhoršujúcich sa dôsledkov klimatickej zmeny, pre ktorých zmierňovanie je prítomnosť mokradí nevyhnutná, je takéto konanie kompetentných orgánov neprípustné,” uviedla Froncová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
15.08.2020
BROZ vyzbieralo 11.603 podpisov na záchranu lužných lesov Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) odovzdalo v piatok petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. Vyzbierali 11 603 podpisov.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %