Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
13.01.2024 10:24

BSK dúfa, že myšlienka vyhlásenia NP Podunajsko nezanikne


Snímka zdroj: BSK


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) mrzí rozhodnutie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) nevyhlásiť Národný park (NP) Podunajsko. Dúfa, že myšlienka jeho vyhlásenia nezanikne. V reakcii to uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.


"Mrzí nás rozhodnutie aktuálnych predstaviteľov Ministerstva životného prostredia SR, ale zároveň chápeme, že vznik nížinného národného parku nemá na Slovensku obdobu a je potrebná dlhodobá diskusia napriek širokým spektrom dotknutých subjektov a vlastníkov pozemkov," povedala Forman. Podotkla, že navrhované územie národného parku sa vo veľkej miere prekrýva s chránenými územiami rôznych stupňov, kde ochrana prírody je zabezpečená a regulovaná aj územným plánom regiónu a jeho záväznými regulatívmi.         

Myšlienka vzniku NP Podunajsko má podľa jej slov viac ako 30 rokov. "Za vznik nového národného parku sa postavila odborná, ale aj laická verejnosť, ale aj riaditelia národných parkov z Rakúska, Maďarska či Čiech," dodala s tým, že NP Podunajsko by v krajine vytvoril prepojenie medzi existujúcimi národnými parkami v prihraničnom území.         

Mikuláš Huba zo Slovenského ochranárskeho snemu vníma rozhodnutie nevyhlásiť NP Podunajsko veľmi negatívne. Poškodí to podľa neho prírodu, verejný záujem obyvateľov Podunajska i renomé Slovenska v medzinárodnom kontexte, keďže okolité štáty národné parky v oblasti Dunaja už vyhlásili.         

NP Podunajsko, ktorý mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, podľa Tarabu nebude. "Mám absolútne negatívny názor na to, ako to plánovali, ako to robili, s nikým nekomunikovali a išli zaberať aj najúrodnejšie poľnohospodárske plochy. Takže v tejto veci sa teraz nerobí nič," povedal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Fórum Dunajského fondu vyhlási novú grantovú výzvu
Prezentácia úspešných projektov i hľadanie spôsobov, ako realizovať ďalšie kvalitné nápady v prospech verejných priestranstiev a infraštruktúry okolo rieky Dunaj, budú témami tohtoročného Fóra Dunajského fondu.
viac
30.11.2016
Anketa o najúspešnejšieho športovca a športový kolektív Bratislavy 2016 
Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské združenie telesnej kultúry vyhlasujú XXIV. ročník Ankety o najúspešnejšieho športovca a športový kolektív Bratislavy a Bratislavského kraja za rok 2016.
viac
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
26.10.2023
ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras
ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %