Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
14.09.2019 02:25

BSK: Európsky týždeň mobility prináša lacnejšie cestovanie


Ilustračná snímka, zdroj: bratislavskykraj.sk


Aj tento rok prináša Bratislavská integrovaná doprava, ktorá je koordinátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), zaujímavú ponuku pre cestujúcich verejnou dopravou.


Počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 30. septembra 2019, ale aj po jeho skončení, môžu výrazne ušetriť na ročných predplatných cestovných lístkoch v celom Bratislavskom kraji. Po dohode s partnermi pripravila Bratislavská integrovaná doprava i ďalšie benefity platné aj v celom nasledujúcom roku.

„Naším cieľom je motivovať ľudí k väčšiemu využívaniu verejnej dopravy. Kúpiť si lacnejšie ročný predplatený cestovný lístok a ušetriť od 32 do 226 eur v závislosti od počtu a typu zakúpených zón, vnímam ako jeden z výrazných benefitov. Napríklad základný ročný cestovný lístok by cestujúcich na trase Šamorín – Bratislava (vrátane zón 100 a 101) vyjde v čase zliav 332 €, čím ušetria 108,40 €. Na trase Malacky – Bratislava (vrátane zón 100 a 101) je akciová cena 478,10 € a ušetrenie 156,00 €. Na trase Pezinok – Modra to je 166 €, čím sa ušetrí 54,20 €. Aj takéto aktivity napomáhajú zvyšovať atraktivitu cestovania v Bratislavskom kraji. Verím, že ho cestujúci ocenia a už pri verejnej doprave zostanú,“ povedal Juraj Droba, predseda BSK.

Zľavy ročných predplatných cestovných lístkov sa vzťahujú aj na ročné predplatné lístky IDS BK so zónou 400, teda aj pre cestujúcich z a do Trnavy. Výška zľavy sa pohybuje od 32,50 € do 226,50 € v závislosti od počtu a typu zakúpených zón. Pre porovnanie, základná cena ročnej električenky v Bratislave (zóny 100 a 101) je 264,20 €, v čase trvania akcie bude stáť len 199,20 €. Zľava 32,50 € sa bude vzťahovať na ročný predplatný lístok na 1 regionálnu zónu, najvyššia zľava 226,50 € bude platiť pre ročný sieťový lístok, ktorý cestujúcemu umožní neobmedzené cestovanie v celom IDS BK počas 365 dní. Zľavnený ročný predplatný cestovný lístok si budú môcť cestujúci zakúpiť u všetkých dopravcov v IDS BK, okrem dopravcu RegioJet. Platiť však budú u všetkých štyroch dopravcov, vrátane vlakov linky S70 spoločnosti RegioJet. Cestujúci si budú môcť zakúpiť zľavnené ročné predplatné lístky 30 dní vopred pred požadovanou platnosťou.

Ďalším benefitom je úprava ceny cestovných lístkov v mobilnej aplikácii IDS BK. Od 16. septembra 2019 sa ich cena znižuje o 10%, teda na úroveň elektronických cestovných lístkov a zvýhodnenie bude platiť aj po skončení Európskeho týždňa mobility. Čím získajú cestujúci v Bratislave, ale aj z regiónu výhodnejšie a lacnejšie cestovanie. Zmenený bude aj časový interval od zakúpenia cestovného lístka v mobilnej aplikácii po jeho aktiváciu. Tá sa od pondelka 16. septembra 2019 znižuje o polovicu na 30 sekúnd. Zároveň do mobilnej aplikácie IDS BK pribudne nová funkcia. Určená je pre žiakov a študentov, ktorí si budú môcť svoj študentský preukaz ISIC nahrať priamo do mobilnej aplikácie. Vďaka tomu im aplikácia automaticky ponúkne zľavnené cestovné lístky. Následne sa pri zakúpenom cestovnom lístku zobrazí logo ISIC, čo znamená, že bola overená platnosť držiteľa preukazu študenta ISIC. Po kliknutí na logo ISIC sa aplikácia IDS BK presmeruje do aplikácie ISIC, v ktorej je možné zobraziť preukaz študenta ISIC vo virtuálnej podobe. Ak ju cestujúci nainštalovanú nemá, otvorí sa mu obchod, z ktorého si môže appku ISIC stiahnuť a nainštalovať. Počas prvých týždňov však bude pracovník prepravnej kontroly vyžadovať od cestujúceho preukaz ISIC aj v plastovej podobe.

„Európsky týždeň mobility je pre nás ďalšou príležitosťou, ako urobiť cestovanie verejnou dopravou ešte atraktívnejším. Ponuka, s ktorou prichádzame, má za cieľ motivovať ľudí vystúpiť z áut nielen počas jedného týždňa, ale počas celého roka,“ uviedla generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy Zuzana Horčíková.

Cestujúci s platnými cestovnými lístkami môžu na prepravu v celom Bratislavskom kraji využívať linky všetkých štyroch dopravcov zapojených do IDS BK – Dopravný podnik Bratislava, RegioJet, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko. V rámci zónovej a časovej platnosti zakúpených cestovných lístkov môžu neobmedzene prestupovať medzi jednotlivými linkami všetkých štyroch dopravcov. Pri cestovaní do a z Trnavy musia minimálne na posledný, resp. prvý úsek cesty využiť vlaky liniek S50 a S55.

Podrobnejšie informácie nájdete www.idsbk.sk.

 

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Žiaci župných škôl navaria v Bruseli
Týždeň slovenskej kuchyne, ktorý sa začína dnešným dňom v Bruseli, ako súčasť oficiálnych aktivít pod záštitou Predsedníctva SR v Rade EÚ, predstaví zamestnancom európskych inštitúcií slovenské jedlá v podaní žiakov bratislavských župných škôl.
viac
28.06.2017
Poslanci schválili vstup RegioJetu do integrovanej dopravy
Poslanci BSK schválili vstup dopravcu RegioJet do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Vďaka rozšíreniu integrovanej dopravy budú môcť ľudia vymeniť státie v zápchach za pohodlné a rýchle cestovanie z Kvetoslavova po celej Bratislave na jeden cestovný lístok.
viac
29.03.2018
RegioJet súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja
Na trase Bratislava-Kvetoslavov bude od nedele 1. apríla 2018 pod označením S70 premávať RegioJet v rámci integrovanej dopravy. Do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji tak pribudne nová vlaková linka.
viac
19.02.2022
Bezplatné cestovanie sa v Bratislavskom kraji od marca skončí
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji je po počiatočných problémoch s výpravou spojov stabilizovaná. Aktuálne sa obslužnosť pohybuje na úrovni 98 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %