Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
03.09.2019 03:10

BSK otvoril nové zariadenie pre deti s autizmom na Dúbravskej ceste v Bratislave


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, riaditeľ Zariadenia sociálnych služieb ROSA Pavol Orlovský, podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Mikuláš Krippel a vedúca oddelenia sociálnych služieb Bratislavského samosprávneho kraja Marica Šiková počas slávnostného otvorenia Špecializovaného zariadenia pre deti s autizmom Zariadenie sociálnych služieb ROSA. FOTO TASR - Pavol Zachar.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zriadil nové špecializované zariadenie pre deti od šiestich do 18 rokov s poruchou autistického spektra. V pondelok ho otvorili v Domove sociálnych služieb (DSS) pre deti a rehabilitačnom stredisku Rosa na Dúbravskej ceste v Bratislave.


"Skupina klientov, ktorým sa dlhodobo nikto nevenoval, boli autisti a toto je prvá 'čerešnička' z toho všetkého, čo pre autistov plánujeme spraviť za najbližšie tri roky," povedal predseda BSK Juraj Droba s tým, že hľadajú riešenie pre denný stacionár aj pre dospelých autistov.

Špecializované zariadenie bude ďalším druhom sociálnych služieb, ktoré sú v DSS Rosa poskytované ambulantnou i pobytovou formou. V tomto prípade pôjde o ambulantnú formu sociálnej služby, prevádzkovanú v oddelených priestoroch so samostatným vchodom, šatňou, kuchynkou, jedálňou, ihriskom a terapeutickými miestnosťami, ako napríklad snoezelen či bezpodnetová miestnosť.       

Plánovaná kapacita je na začiatku osem miest v dvoch skupinách (šesť - desať rokov a 11 - 18 rokov). Neskôr by sa mali kapacity rozšíriť na dvojnásobný počet miest. Náklady na úpravu priestorov a materiálne vybavenie dosiahli podľa Drobu výšku okolo 60.000 eur. Kraj investíciu financoval z vlastného rozpočtu.       

Zariadenie v DSS Rosa pribudlo k existujúcim podobným centrám, ktoré kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, napríklad v DSS prof. K. Matulaya v bratislavskej Dúbravke či DSS Integra v mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, respektíve jeho detašovanom pracovisku v Senci.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2019
V Trnave otvorili unikátne špecializované zariadenie pre autistov
Krízové centrum v Trnave sa zmenilo na zariadenie pre deti s autizmom. Transformáciu služieb si vyžiadala skutočnosť zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré potrebujú takéto služby. Môžu ich využívať rodiny s deťmi z celého kraja.
viac
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
12.02.2021
V Bratislave otvorili ďalší úsek D4 medzi Vrakuňou a Seneckou cestou
V Bratislave otvorili ďalší úsek diaľnice D4, a to medzi Vrakuňou a Seneckou cestou (Ivanka Západ). Na svojom webe o tom informuje hlavný zhotoviteľ stavby D4R7 Construction.
viac
03.05.2024
Bratislavská župa otvorila nové zariadenie sociálnych služieb
Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného bývania v rodinnom dome v obci Sološnica. Ide o zariadenie, ktoré patrí pod Zariadenie sociálnych služieb Pod hradom v Plaveckom Podhradí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %