Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.08.2023 04:15

BSK pokračuje v revitalizácii záhrady kaštieľa v Modre


Ilustračná snímka.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v revitalizácii záhrady kaštieľa v Modre v okrese Pezinok. Po obnove má byť sprístupnená verejnosti a slúžiť ako oddychové a kultúrne miesto. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a marketingu BSK Michal Feik.


Samotný kaštieľ, národnú kultúrnu pamiatku, otvorili ešte vlani po jeho komplexnej rekonštrukcii.

"Aktuálne budujeme jazierko a skleník, napájajú sa fontány, upravujú chodníky a dosádzajú okrasné kríky. Čoskoro sa budeme môcť stretávať na mieste, kde sa odzrkadľuje história a súčasnosť," hovorí riaditeľ Malokarpatského osvetového strediska v Modre Roman Maroš.

Revitalizácia historickej záhrady bude rešpektovať a zachovávať pôvodné prvky, doplnené budú o súčasné potreby návštevníkov. Projekt zahŕňa obnovu a rekonštrukciu vodných prvkov, teda jazera a fontán, ale aj výmenu a doplnenie mobiliáru. V rámci revitalizácie zelene pribudnú okrasné záhony a vyvýšené bylinkové záhony. Záhrada by sa mala stať nielen miestom oddychu, ale aj rôznych podujatí, tvorivých dielní, ochutnávok, seminárov či komunitných akcií.

V kaštieli má pôsobiť kultúrno-kreatívne centrum pre vinárov, vinohradníkov, umelcov, žiakov, keramikárov, neziskové organizácie, ale i laickú a odbornú verejnosť. Zázemie by tam mali nájsť malé javiskové formy, rôzne výstavy a podujatia, chýbať by nemala ani vináreň s vlastnou pivnicou a vinotékou. Dôležitou súčasťou projektu je vytvorenie digitálno-dokumentačného centra so študovňou, takže digitalizáciou by sa malo zachovať kultúrne bohatstvo Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2017
Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii
V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.
viac
19.07.2019
Kaštieľ v Modre dostáva novú strechu
Projekt rekonštrukcie zahŕňa nielen komplexnú obnovu kaštieľa, ale aj záhrady. Jej výsledkom bude moderné kultúrno-kreatívne centrum regiónu.
viac
19.07.2022
Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa vstupuje do kolaudačného procesu
Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa, v ktorom sídli napríklad aj Malokarpatské osvetové stredisko, vstupuje do kolaudačného procesu.
viac
05.10.2022
Zrekonštruovaný kaštieľ v Modre otvorí v sobotu brány pre verejnosť
Donedávna schátraný kaštieľ v Modre, národná kultúrna pamiatka, otvorí po komplexnej rekonštrukcii opäť svoje brány verejnosti. Stane sa tak v sobotu (8. 10.) v rámci dňa otvorených dverí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %