Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.02.2022 08:35

BSK pokračuje vo výstavbe obchvatu Slovenského a Chorvátskeho Grobu


Snímka zdroj: (BSK).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje vo výstavbe cesty, ktorá obíde Slovenský Grob a Chorvátsky Grob. Práce sa aktuálne týkajú úpravy podložia budúcej vozovky a prekládky inžinierskych sietí, ale tiež dvoch nových mostov a novej okružnej križovatky.


Prvá etapa obchvatu obcí malokarpatského regiónu má byť dokončená na jeseň.

"Najzložitejšou časťou projektu sú dva mosty – ponad Dávidov kanál a Mlynský potok, kde už vidieť opory mostov. Zhotoviteľ začal aj s prípravnými prácami na okružnej križovatke na ceste III/1059," priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Nový cestný obchvat tohto regiónu je jeden z najväčších dopravných projektov Bratislavského kraja. Má mať zásadný dosah na zlepšenie dopravnej situácie v regióne, prispieť k zníženiu emisií CO2 a zlepšiť prepojenie územia so susedným Trnavským krajom. „Ak ho nepostavíme, obce i celý región budú trpieť tranzitnou dopravou,“ upozorňuje vedenie kraja.

Obchvat Slovenského Grobu a Chorvátskeho Grobu je začiatkom výstavby obchvatu Pezinok – Modra. Ten je podľa predstaviteľov kraja i viacerých samospráv v malokarpatskom regióne najlepším dopravným riešením. V druhej etape sa počíta s napojením na Grinavu a v poslednej s úsekom až po Dubovú.

Kraj dlhodobo poukazuje na nutnosť výstavby obchvatov okresných miest a obcí s najväčšou intenzitou dopravy, porovnateľnou s intenzitou na vyťažených diaľničných úsekoch, a to 23.000 áut denne. Na neúnosnú situáciu dlhodobo upozorňujú aj samosprávy. Jednou z nich je Modra, cez ktorej historické centrum prechádza cesta II/502, pričom priemerná intenzita dopravy v najkritickejšom mieste dosahovala už v roku 2015 hodnotu 11 000 áut denne.

S výstavbou obchvatu začal kraj vlani v septembri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
09.04.2021
V regióne Malokarpatska vnikne nová cesta
Zlepšenie dopravnej situácie, časová úspora pre vodičov, ale najmä odbremenenie obcí Chorvátsky Grob a Slovenský Grob od tranzitnej dopravy. To všetko prinesie vybudovanie cestného obchvatu obcí Malokarpatska.
viac
12.11.2021
Výstavba obchvatu Slovenského Grobu a Chorvátskeho Grobu je v plnom prúde
Výstavba cesty, ktorá obíde Slovenský Grob a Chorvátsky Grob, je v plnom prúde. Práce sa týkajú aktuálne úpravy podložia a prvých prekládok inžinierskych sietí.
viac
15.08.2023
Mesto si pokuty pre električkovú trať v Petržalke zatiaľ neuplatnilo
Mesto Bratislava si zatiaľ neuplatnilo zmluvné pokuty v rámci výstavby električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova - Janíkov dvor. Potvrdil to hovorca mesta Peter Bubla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %