Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.03.2020 08:00

BSK rozširuje portfólio sociálnych služieb v niektorých svojich zariadeniach


Na snímke budova Domova sociálnych služieb Integra. Snímka zdroj: (dobrakrajina.sk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozširuje portfólio sociálnych služieb v niektorých svojich zariadeniach sociálnych služieb.


Rozšírenie poskytovaných služieb sa týka Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Integra na Tylovej ulici a Gaudeamus - zariadenie komunitnej rehabilitácie na Mokrohájskej ulici v Bratislave. Schválením dodatkov k zriaďovacej listine o tom v piatok (28. 2.) rozhodli krajskí poslanci.

DSS Integra poskytuje služby osobám s duševnými poruchami a poruchami správania, prípadne vývinovými poruchami v kombinácii s telesným alebo zmyslovým postihnutím. „Môžeme rozšíriť kapacity zariadenia, pretože sme investovali do rekonštrukcie existujúcich priestorov. Jeden priestor bude pre deti s pervazívnymi vývinovými poruchami, napríklad aj autistického, ale aj iného spektra, druhý priestor pre mladých a dospelých,” priblížil podpredseda BSK Mikuláš Krippel.

V novom špecializovanom zariadení je tak vytvorený priestor pre štyri deti vo veku od šesť do 18 rokov a pre štyri dospelé osoby od 18 do 40 rokov. Služba pre týchto klientov bude poskytovaná ambulantnou formou, keď rodičia ráno dieťa privezú a po práci si ho vyzdvihnú.

V prípade Gaudeamus - zariadenia komunitnej rehabilitácie ide o zmenu cieľovej skupiny, ktorej má byť poskytovaná služba určená. „Doteraz bolo možné poskytovať sociálnu službu len osobám do 35 rokov. Po novom osoby, ktoré dovŕšia vek 35, nebudú musieť z tohto zariadenia odísť,” vysvetlil Krippel. V praxi to bude znamenať, že klienti budú môcť v zariadení v pokoji dožiť, kraj ich nebude "stresovať" tým, že by si v neskoršom veku mali hľadať iné zariadenie.

Kraj tým zároveň reaguje na dopyt po sociálnych službách pri produktívnom a postproduktívnom veku. Zároveň sa však posúva dolná hranica, a to z troch na šesť rokov. Kraj to vysvetľuje tým, že rodičia sa stíhajú doma starať o mladšie deti, prípadne využívajú integrované škôlky.

„Každý rok zvyšujeme financie, rozpočtové zdroje pre sociálne služby. Pre rok 2020 je to viac ako 30 miliónov eur,” poznamenal Krippel s tým, že kraj sa snaží podporovať aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb zvýšením príspevkov na prevádzku.

BSK pracuje taktiež na zriadení špecializovaného zariadenia pre autistov v Petržalke, prvým významným krokom bola zámena pozemkov medzi ním a hlavným mestom. Kraj zároveň rozšíril možnosti ubytovania pre "svojich" zamestnancov pôsobiacich v sociálnej oblasti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Zariadenia sociálnych služieb v TSK si tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna
Zariadenia sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si vďaka efektívnemu hospodáreniu kraja v minulom roku tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna eur. TSK v minulom roku hospodáril s prebytkom 14,6 milióna eur.
viac
21.12.2017
Ušetrené peniaze kraja idú na odmeny do školstva a sociálnych služieb
Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa podarilo v rozpočte kraja ušetriť 450 000 eur, predseda BSK Juraj Droba sa ich rozhodol prerozdeliť ako odmeny v rámci školstva a sociálnych služieb.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
04.05.2021
PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur
Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %