Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.06.2020 04:15

BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave


Snímka zdroj:(zahori.sk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.


Územia spadajúce pod prírodnú rezerváciu Horný a Dolný les budú vynechané. Kraj zároveň ubezpečuje, že látka BTI je neškodná pre včely a iný hmyz. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Bratislavský kraj už od apríla monitoruje takmer 450 liahnísk komárov. Posledný monitoring v teréne poukázal na zvýšený počet výskytu lariev komárov v inundácií rieky Morava. „Situácia si preto vyžaduje neodkladnú aplikáciu biologického prípravku s obsahom BTI, najmä na vodách rozliatych v rámci inundácie Moravy v okolí hrádze do medzihrádzového priestoru,” poznamenala Forman.

Napriek tomu, že boj s komármi je primárne v kompetencii obcí, kraj sa snaží pomáhať starostom a obyvateľom dotknutých území pri premnožení komárov, a to formou monitoringu liahnísk, obstarávaním zhotoviteľa na vytvorenie mobilnej aplikácie na monitoring liahnísk alebo preplácaním prípadnej aplikácie biologickej látky. Kraj taktiež odporúča starostlivosť o zeleň v obci a v jej tesnej blízkosti, nakoľko neudržiavaná zeleň poskytuje komárom dokonalé útočisko počas dňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2020
RÚVZ eviduje lokálnu kalamitu komárov
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava v súčasnosti na území Bratislavského kraja eviduje zvýšený, na niektorých miestach i kalamitný stav v prípade výskytu komárov. Nechystá však cielený monitoring a upozorňuje, že nemôže ani vyhlasovať kalamitný stav alebo mimoriadnu situáciu.
viac
18.12.2020
BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.
viac
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %