Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.12.2019 08:05

Budeme zálohovať širšie spektrum sklenených fliaš ako dnes?


Ilustračná snímka


Za ekologicky zodpovednú náhradu plastových obalov sa u nás považuje sklo a stopercentné bioplasty, vyvinuté tímom prof. Pavla Alexyho. Prínos obidvoch sa zdá byť neodškriepiteľný.


Sklo možno donekonečna recyklovať bez straty jeho akýchkoľvek chemických, fyzikálnych, hygienických alebo kvalitatívnych zmien. Prednosťou stopercentných bioplastov je, že možno s nimi po použití okrem iného narábať ako s biologickým kompostom a vrátiť ich pôde ako jej prirodzenú súčasť.

O Alexyho bioplastoch, ktorých výroba v Nitre sa postupne rozbehne na budúci rok, informovali Obecné noviny viackrát (naposledy 19. októbra).

Pripomeňme si však, čo v súčasnosti prekáža širšiemu zhodnocovaniu sklenených obalov.

Zálohovanie sklenených fliaš u nás a vo svete

Na Slovensku funguje zálohový systém pre opakovane použiteľné sklenené obaly na nápoje. Ide hlavne o pivové fľaše. Systém je dobrovoľný pre výrobcov a povinný pre predajcov. Výrobca môže sám rozhodnúť, či bude obal zálohovať. V západných štátoch sa uplatňujú schémy s podstatne širším portfóliom zálohovaných obalov. Fíni napríklad zálohujú aj sklenené vínové a liehovinové fľaše.

Skončí éra fliaš zo skla na jedno použitie?

V zelených kontajneroch končí sklo určené na recykláciu. Ide väčšinou o jednorazové sklenené obaly (fľaše), určené na roztavenie pri teplote 1600 °C. Spotrebuje sa pritom množstvo energie a prírodných zdrojov. Tie by bolo možné ušetriť napríklad vtedy, ak by sa fľaše po vyprázdnení znova naplnili a následne, podľa vyjadrení odborníkov, by sa dali opakovane použiť dvadsať až päťdesiatkrát. Zaujímavé pritom je, aký rozdielny prístup vnímania sme si v súčasnosti vypestovali napríklad voči skleneným fľašiam na jednej strane a, povedzme, voči skleneným pohárom na strane druhej. Po spotrebovaní tekutého obsahu fľaše automaticky vyhadzujeme, ale vyhodenie pollitrového pohára po jedinom použití už považujeme za plytvanie!

Opakovane použiteľné fľaše sú šetrnejšie k životnému prostrediu

Špecialistom, ktorí zrátali všetky náklady spojené nielen s energetickou spotrebou, ale aj s prepravou fliaš, ich umývaním, inou formou zbavovania od nečistôt a podobne, vyšlo, že jednorazové fľaše sú tri až päťkrát škodlivejšie pre životné prostredie ako fľaše vratné. To navádza k záveru, že v najbližšej budúcnosti – vzhľadom na čoraz zelenšie parlamenty napríklad v EU – môžeme očakávať návrat k zálohovaniu širšieho spektra sklenených fliaš ako dnes aj u nás. Viacerým odborníkom sa podobný krok zdá dokonca logickejší ako nedávno prijaté rozhodnutie o zálohovaní PET fliaš a plechoviek.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
17.08.2021
Zavedenie systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš v rámci EÚ
Európska komisia rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom ReturnthePlastics: Iniciatíva občanov na zavedenie celoúnijného systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš.
viac
20.09.2021
Ako triedime - pripravujeme k recyklácii - kovy
Kovy možno recyklovať donekonečna. S ohľadom na postupujúce klimatické zmeny pripomíname, že ich výroba z prvotných surovín je spojená s vysokou spotrebou energií, vrátane produkcie skleníkových plynov.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %