Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.11.2020 02:15

Budovu gymnázia v Revúcej čaká úžasná premena


Snímka zdroj: (bbsk).


Banskobystrický samosprávny kraj už pozná víťaza architektonicko-dizajnérskej súťaže, ktorej cieľom bolo dať historickej budove a areálu Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej novú tvár a využitie.


Víťazný návrh štúdia YOUNG.S architekti vybrala ako najlepší medzinárodná odborná porota a bývalé gymnázium sa tak zmení na interaktívnu expozíciu, ktorá prepojí svet veľkých literátov so súčasnými čitateľmi.

Historickú budovu Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej a priľahlý areál čakajú veľké zmeny. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje celý objekt revitalizovať a premeniť na modernú, interaktívnu expozíciu, s dôrazom na jedinečnosť každého výstavného priestoru.

„Tento región trpí tým, že tu nie je dostatočne vybudovaná infraštruktúra, čo odrádza investorov, aby sem prišli. Revúca bola v minulosti známym pôsobiskom významných literátov a práve na túto tradíciu chceme nadviazať. Som veľmi rád, že pre historickú gymnaziálnu budovu sme našli využitie, ktoré bude prínosom pre mesto i celý kraj,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Prvým významným krokom k obnove celého areálu bola dvojkolová architektonicko-dizajnérska súťaž, ktorá prebehla v druhej polovici tohto roka.

„Išlo o komplexnú súťaž, ktorá na Slovensku nemala obdobu, nakoľko jej príprava vyžadovala účasť multiprofesných tímov. Priniesla komplexný názor na urbanistické riešenie areálu a architektonické riešenie objektu, na dizajnérske riešenie interiérov, výstavnícke návrhy expozícií, dizajn moderných multimédií využitých v expozíciách a vizuálne riešenie identity kultúrnej inštitúcie od grafických dizajnérov, vrátane názvu kultúrno – vzdelávacej inštitúcie,“ vysvetlil Jozef Balužinský z Úradu BBSK, ktorý má revitalizáciu budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej na starosti.

Súťaž vyhlásila župa spolu so Slovenskou komorou architektov a víťaza vybrala nezávislá medzinárodná odborná porota. Tú najviac zaujal návrh bratislavského architektonického štúdia YOUNG.S architekti, ktoré celý koncept poňalo ako oslavu slova a literatúry, čomu prispôsobili aj názov budúcej expozície Litterra – vo voľnom preklade „Zem písmena“.

Múzeum pre všetky zmysly

Cieľom BBSK v priestoroch niekdajšieho gymnázia je propagácia slova, vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie a vytváranie zázemia pre ľudí z kreatívneho priemyslu. Toto zadanie názov Litterra dokonale vystihuje.

„Litterra vďaka svojmu odvodeniu z latinčiny, jazyku vzdelanosti, a novodobému tvaru vo forme #litterra prepája svet veľkých literátov ako revúcky rodák M.G. Reuss a súčasných, aj potenciálnych čitateľov,“ hovorí architekt Jozef Bátor.

Interaktívna expozícia, ktorú YOUNG.S architekti navrhli, ponúka rôznorodý scenár tém, rovnako náučný ako i zábavný.

„Umožňuje nerušený zážitok z architektonicko-výtvarných charakterov priestorov, pričom návštevník putuje suchou nohou v rámci všetkých troch riešených objektov. Ide tu nielen o vizuálny zážitok z expozície, ale najmä o aktivitu poňatú pútavou formou prístupnou pre všetky vekové kategórie a fyzicky či mentálne znevýhodnených návštevníkov. Využitím najrôznejších technológií nabáda návštevníka k zapojeniu viacerých zmyslov – zraku, sluchu a hmatu v aktívnej forme,“ vysvetľuje Jozef Bátor.

Expozícia poukazuje na príchod tzv. renesancie slova, odkrýva čaro rozprávkových svetov a približuje fantastické sny, ktoré sa môžu uskutočniť práve prostredníctvom literatúry. Návštevník sa stáva súčasťou deja, priamym účastníkom a tvorcom svojho príbehu.

Kaviareň aj expozícia minerálov a kozmonautiky

V rámci vstupného priestoru je navrhovaný dlhý barový pult prevádzkovo rozdelený na info, kaviareň a špecializované kníhkupectvo s komiksami a integrovaným predajom produktov propagujúcich expozície a aktivity múzea. Samotný vstupný priestor je priamo prepojený na všetky hlavné časti areálu.

Budúca expozícia počíta s pavilónmi rozprávok, komiksov a slova, návštevníka tiež pozýva na výlet do vesmíru.

„Prepojenie druhého podlažia s podkrovím je dosiahnuté vložením nového čierneho oceľového schodiska v centrálnom priestore, ktoré už svojou farebnosťou evokuje nástup „do vesmíru“. Nástupná časť na treťom podlaží je navrhovaná ako celočierny priestor, kde sa cez vstupný portál dostávame do „mesačnej krajiny“. V rámci tohto priestoru sú na jednotlivých platformách osadené expozície, určené na priblíženie sa k námetu Cesty balónom na Mesiac, podľa diela Hviezdoveda od M.G. Reussa,“ dopĺňa architekt.

V zadnom objekte sa počíta s expozíciou mineralógie a kozmonautiky, návrh ráta aj s dvomi rezidenčnými bytmi, určenými pre hosťujúcich umelcov či prednášajúcich.

Využitý bude tiež hlavný dvor so spevnenou a nespevnenou časťou - určený bude napríklad na exteriérové výstavy a čítačky, divadelné predstavenia, kino, cvičenie jogy či v zimnom období osadenie klziska s vianočným stromčekom.

Udržateľný model

Celkové náklady na revitalizáciu sú predbežne vyčíslené na 2,3 milióna eur a obnovený areál s interaktívnym múzeom by chcel kraj verejnosti sprístupniť už v roku 2022.

„Som veľmi rád, že sa nám tento projekt podarilo rozbehnúť a prostredníctvom architektonicko-dizajnérskej súťaže mu dať nesmierne atraktívnu podobu. Litterra má potenciál byť lákadlom pre turistov z celého Slovenska, ktorí tak môžu objavovať aj ďalšie krásy Gemera. Napríklad vzácne gotické kostolíky, unikátne gemerské spojky či sysľovisko v neďalekom Muráni, ktorý sa pýši aj jedinečnými buchtami,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter.

Aktivitu BBSK v tejto oblasti ocenil aj primátor Revúcej Július Buchta. „Toto je príklad toho, ako sa má robiť regionálna politika. Z pôvodnej idey múzea rozprávok, ktorá súvisela s Pavlom Dobšinským, sme sa spoločnými stretnutiami a debatami dostali až k takémuto projektu európskeho významu, ktorý do nášho regiónu prinesie rozvoj cestovného ruchu. Je to signál, že sme nezastali a stále pracujeme,“ uzavrel revúcky primátor.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, hovorkyňa BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň
Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.
viac
23.12.2018
Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea
Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.
viac
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
13.03.2021
Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest
Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %