Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.05.2022 04:15

Budovu internátu v Záhorskej Bystrici premenia na nájomné byty


Ilustračná snímka: (tasr).


Opustenú budovu internátu v bratislavskej Záhorskej Bystrici premenia na mestské nájomné byty. Rekonštrukciou má vzniknúť zhruba 90 nových bytov.


Mesto Bratislava už má v rámci projektových prác architektonickú štúdiu a konštatuje, že ide o jeden z krokov na rozširovanie kapacity mestských nájomných bytov a zvýšenie dostupnosti bývania.

"Objem internátu zostane zachovaný. Architekti navrhujú zmeny dispozičného riešenia tak, aby vzniklo kvalitné prostredie pre nájomné bývanie s adekvátnym zázemím," priblížil bratislavský magistrát. Avizuje napríklad vybudovanie dostatočného počtu parkovacích miest či doplnenie stromoradia.

Projekt počíta aj s celkovou premenou areálu, v ktorom bude okrem bývania aj škola, škôlka a zariadenie sociálnych služieb. Tie pripravuje Bratislavský samosprávny kraj a bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica.

Bratislava tvrdí, že rozširovanie fondu mestských nájomných bytov je jednou z priorít. Začiatkom tohto roka pridelilo mesto ďalších 14 zrekonštruovaných bytov žiadateľom. Tento rok má v pláne zrekonštruovať ďalších 30 bytov. "Na jeseň tohto roku začneme s výstavbou bytového domu na Muchovom námestí so 103 nájomnými a náhradnými nájomnými bytmi," spresnila samospráva.

Budúci rok chystá výstavbu bytového súboru na Terchovskej ulici v Ružinove v počte 83 bytov, ktorý sa momentálne nachádza vo fáze vypracovania projektu pre stavebné povolenie. Ďalší bytový súbor - Janíkov dvor so 100 bytmi je aktuálne vo fáze architektonickej súťaže a už čoskoro majú byť známe výsledky.

Mesto deklaruje zmeny územného plánu a nové pravidlá spolupráce s developermi, ktoré majú zabezpečiť férovú výstavbu v prospech Bratislavčanov. "Po pilotnom projekte by sa mal fond mestských nájomných bytov rozšíriť o približne 142 bytov. Finálny počet bytov však závisí od jednotlivých projektov," podotklo mesto.

V blízkej budúcnosti očakáva vyhlásenie verejného obstarávania na nákup približne 100 bytov z voľného trhu, ktorých kolaudácia by mala byť do decembra 2023. Toto leto podá magistrát na stavebné úrady aj žiadosti na povolenie rekonštrukcie dvoch bytových domov - Zámocké schody v Starom Meste a na ulici Velehradská v Ružinove. V polovici roka 2023 tak predpokladá ďalší prírastok bytov do bytového fondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Bratislava spúšťa dostupné nájomné bývanie pre rodiny a seniorov bez domova
Mesto Bratislava ako jedna z prvých samospráv na Slovensku začína v deviatich vyčlenených bytoch realizovať jedinečný pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného mestského nájomného bývania a sociálnej podpory.
viac
22.02.2021
Bratislava a BSK si zamenia pozemky
Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) si zamenia pozemky. Bývalé Stredné odborné učilište (SOU) energetické i jeho okolie v bratislavskej Záhorskej Bystrici tak má opäť slúžiť verejnosti.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %