Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
12.11.2018 07:30

Bunker nad Klepáčom bude prístupný pre verejnosť


Snímka zdroj: Gluseum


Bunker nad Klepáčom, ktorý sa nachádza v lokalite lesoparku Železná studnička v Bratislave, v nedeľu sprístupnia pre verejnosť. Jeho otvorenie je plánované na 11.00 h na kopci nad mlynom Klepáč. TASR o tom informoval predseda občianskeho združenia Bunkre Lukáš Vladovič.


Otvorenie sa uskutoční v deň, kedy pred 100 rokmi skončila prvá svetová vojna. Ako informuje webová stránka občianskeho združenia, ide o zrekonštruovaný delostrelecký bunker z čias prvej svetovej vojny. Ako ďalej doplnilo združenie, nedeľným otvorením sa bunker stane malým autentickým múzeom prvej svetovej vojny v dobových priestoroch.       

Vchod do bunkra sa nachádza zhruba päť metrov pod úrovňou zeme. Bunkre, nazývané aj kaverny, slúžili predovšetkým ako úkryt pre delostrelcov a uskladnenie munície. Ten nad Klepáčom bol stavaný povrchovým spôsobom, čiže kaverna bola postavená vo výkope a následne zahrnutá zeminou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
Župa poďakovala tisícke učiteľov
Bratislavský samosprávny kraj zorganizoval v utorok 7. mája na Železnej studničke pre učiteľov stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti „Učiteľský piknik“.
viac
11.03.2020
Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov
Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.
viac
12.01.2021
Lanovka na Kamzík opäť premáva
Sedačková lanová dráha zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskom Novom Meste opäť premáva.
viac
18.03.2021
Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu Snežienky
Bratislavské Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu bývalej výletnej reštaurácie Snežienka v rekreačnej lokalite na Železnej studničke. Výzvu na predloženie ponúk zverejnila mestská časť v stredu vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %