Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.05.2020 03:50

Bunker Team mapuje historické pamiatky a zaujímavosti v okolí mesta


Na snímke členovia neformálnej skupiny Bunker Team Fiľakovo v okrese Lučenec, mapujúcej zaujímavosti v okolí mesta, počas pietnej spomienky na obete druhej svetovej vojny pri pamätníku na Námestí padlých hrdinov vo Fiľakove 8. mája 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Mapovanie historických pamiatok a iných zaujímavostí v okolí Fiľakova v okrese Lučenec je náplňou práce neformálnej dobrovoľníckej skupiny Bunker Team, ktorá vznikla pred zhruba dvoma rokmi.


Podľa jej vedúceho Mariana Mesiarika je názov združenia odvodený od protileteckých krytov, ktoré skúmali ako prvé.

„Zaujímajú nás časy minulé, okrem iného druhá svetová vojna. Dali sme sa dokopy pri fiľakovských krytoch, ktoré boli v tom čase postavené. Zaujímajú nás však všetky stavby v okolí mesta, ktoré majú nejakú minulosť a boli postavené ľudskou rukou,“ konkretizoval Mesiarik, ktorý je zároveň pracovníkom miestneho Hradného múzea Fiľakovo.

Okrem krytov však podľa neho ich zvedavosť priťahujú aj lomy či opustené budovy, ale tiež hrady a kaštiele, ktoré členovia tímu fotografujú a dokumentujú. „Práve fiľakovské bunkre nás však najviac "chytili". Okrem ich dokumentovania sme začali organizovať podujatia ako Bunker túra či Bunker Day, keď sme ich predstavili aj verejnosti,“ ozrejmil vedúci tímu.

Medzi ďalšími zaujímavosťami, ktoré členovia skupiny mapovali v okolitých obciach, sú napríklad staré štôlne uhoľných baní a podzemné nádrže. „Ak je to možné a je to v našich silách, snažíme sa niečo aj opraviť. Väčšinou však robíme videá na sociálne siete, v ktorých tieto miesta ukazujeme ľuďom,“ priblížil Mesiarik.

Ako dodal, zvyknú si tiež pripomínať obete vojen a snažili sa celkovo zdokumentovať dianie a udalosti vo Fiľakove v období druhej svetovej vojny. „Vo Fiľakove sa o časoch druhej svetovej vojny vedelo skutočne málo. Za tie dva roky sme sa však dozvedeli veľmi veľa vecí a dá sa povedať, že toto obdobie je už vo Fiľakove dobre zmapované,“ povedal Mesiarik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2017
Fiľakovo chce zriadiť denný stacionár
Zriadenie denného stacionára pre seniorov je jedným z aktuálnych plánov mesta Fiľakovo. Na tento účel mieni využiť peniaze z akčného plánu rozvoja okresu Lučenec.
viac
13.12.2018
Film „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští”
V decembri 2017 sa začalo Hradné múzeum vo Fiľakove zaoberať témou miestnych udalostí 2. svetovej vojny, čo vyústilo do výskumu protileteckých úkrytov pod fiľakovským hradným vrchom.
viac
30.07.2019
Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne
Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %