Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2020 03:05

BVS momentálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja


Ilustračná snímka.


Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) aktuálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja.Uviedli to bratislavské vodárne s tým, že sa to však časom môže zmeniť, ak budú ľudia nezodpovedne konať vo vzťahu k prírode a do pôdy sa dostane priveľa znečistenia.


Reagovali tak na informácie o znečistení podzemných vôd odpadom z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), v katastrálnom území časti Farná.

„BVS pravidelne na základe štátom určeného harmonogramu kontroluje kvalitu vôd na všetkých svojich vodných zdrojoch aj priamo vo vodovodnej sieti. Môžeme garantovať, že pitná voda vo verejných rozvodoch je kvalitná a stopercentne v súlade so všetkými predpismi,” uviedol hovorca BVS Peter Podstupka. Voda z dunajských vodných zdrojov je podľa jeho slov dokonca taká kvalitná, že by sa vo veľa prípadoch dala považovať za pitnú aj bez dodatočnej úpravy, ktorú BVS robí v tejto lokalite skôr preventívne.

Bratislavské vodárne upozorňujú, že v minulosti už bol znečistený vodný zdroj v Podunajských Biskupiciach, ktorý sa preto nepoužíva od 80. rokov minulého storočia. Na toto znečistenie už realizovali sanáciu a kvalita vody v tomto vodnom zdroji sa podľa BVS pomaly vracia do normálu.

Minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s ministrom vnútra Romanom Mikulcom vo štvrtok (21. 5.) informovali, že odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji, v katastrálnom území časti Farná, znečistil podzemné vody. Ukázal to podľa nich znalecký posudok z prebiehajúceho vyšetrovania. Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Budaj a ani Mikulec však nechceli povedať, čo sa v podzemnej vode presne našlo. Argumentovali živým vyšetrovaním. Slovenská inšpekcia životného prostredia má presondovať aj okolie skládky a zistiť, ako a kde sa až šíri znečistenie.

Občianske združenie Triblavina, ktoré ako oznamovateľ trestnej činnosti skládkovania nepovoleného odpadu nahliadlo do vyšetrovacieho spisu, informovalo, že v troch odberných miestach na území skládky bolo identifikovaných až 68 rôznych nebezpečných látok vrátane pesticídov. Okrem toho z 28 odobratých vzoriek bolo 25 pozitívnych na prítomnosť azbestu, čo pravdepodobne dokazuje jeho zhromažďovanie alebo dokonca predrvovanie. „Koncentrácia karcinogénnej látky benzo(a)pyrén 27-krát prekračuje povolený limit,” upozornilo združenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ponúka verejnosti aj tento rok bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní. Vzorky môžu ľudia priniesť v stredu 22. marca od 8.00 do 18.00 h do laboratórií bratislavských vodární na Bojnickej ulici v Bratislave.
viac
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
26.10.2020
V Slatine sa nachádzala látka, ktorá je nebezpečná pre životné prostredie
V rieke Slatina sa nachádzala znečisťujúca látka N,N-Dimetyltetradecylamín (NN-DMTDA), ktorá je nebezpečná pre životné prostredie. Vyplýva to z kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %