Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.01.2022 11:40

Bývalé kasárne v Kežmarku by sa mohli zmeniť na obytnú zónu


Na archívnej snímke múr vedľa kasární v Kežmarku. Snímka zdroj: (tasr).


Areál bývalých kasární v Kežmarku by sa mohol zmeniť na obytnú zónu. Potvrdil to primátor mesta Ján Ferenčák s tým, že samospráva pripravila aj štúdiu, ako tento priestor využiť. Nateraz však viazne výmena pozemkov a nehnuteľností medzi krajskou a mestskou samosprávou.


"Prešovský kraj odstúpil od myšlienky vybudovať tam študentský kampus, takže by tam mala vzniknúť obytná zóna vrátane služieb," objasnil Ferenčák. Štúdiu v blízkej budúcnosti predstaví mesto verejnosti. V areáli by mohlo vzniknúť viac ako 350 bytov a ďalšie nebytové priestory. Primátor zatiaľ nekonkretizoval, či pôjde o mestský projekt, alebo to radnica ponúkne ako celok developerovi. Rozhodnúť o tom musia mestskí poslanci. Ide však o pomerne finančne náročný zámer, ráta sa s investíciou na úrovni 40 miliónov eur. Do úvahy podľa Ferenčáka pripadá aj kombinácia mestských a súkromných zdrojov.

"Je to veľmi hodnotný priestor v centre mesta a neradi by sme, aby bol v takomto stave. Potrebujeme si v prvom rade vysporiadať vlastníctvo pozemkov aj nehnuteľností, bez toho sa nepohneme. Súčasťou zámen je viacero objektov a parciel, mali by sme si k tomu sadnúť a nájsť spoločný zámer, ktorý bude v prospech mesta aj kraja," ozrejmil Ferenčák.

To, že vlastníkom celého areálu sa má stať mesto Kežmarok, potvrdil aj Prešovský samosprávny kraj. "Spätnou zámenou za tri naše nehnuteľnosti sa majú vrátiť do vlastníctva PSK objekty v areáli Hotelovej akadémie Otta Brucknera," ozrejmila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že zámer schválili v júni 2020 krajskí poslanci. Dodala, že uznesenie krajského parlamentu nateraz nie je vykonané, pretože mesto podmienilo zámenu novými požiadavkami, ktoré sú pre PSK výrazne nevýhodné. Žiada totiž viaceré objekty v majetku PSK, ktorých hodnota presahuje tri milióny eur. "Mesto nám ponúka ako protihodnotu svoju budovu, v ktorej sídli Škola umeleckého priemyslu v cene približne 1,1 milióna eur, čo je proporčne nevyvážené. Pre PSK je navyše ponúkaná budova pre výchovno-vzdelávací proces nevyhovujúca a budúci správca o ňu nemá záujem. Aj z tohto hľadiska požiadavky mesta považujeme pre PSK za nehospodárne a neefektívne," skonštatovala Jeleňová.

V tejto súvislosti je podľa nej potrebné uviesť, že kraj investuje do stredného školstva v Kežmarku značné finančné prostriedky. Na Strednej odbornej škole (SOŠ) agropotravinárskej a technickej sa začalo s modernizáciou za približne 6,5 milióna eur, vo vysokom štádiu prípravy je aj obnova internátu na Garbiarskej ulici za asi šesť miliónov eur, ako aj rekonštrukcia a prístavba Gymnázia P. O. Hviezdoslava za ďalších zhruba šesť miliónov eur.

Hovorkyňa dodala, že svoj majetok kraj využíva na plnenie úloh v rôznych oblastiach a nie je možné ho "jednoducho povedané rozdať". "Na druhej strane vítame zámer mesta oživiť areál bývalých kasární a využiť ho na výstavbu bytových domov aj s naším návrhom na vrátenie status quo spred zámeny. To by urýchlilo celý proces v záujme korektných vzťahov a spolupráce oboch samospráv," uzatvára hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
04.03.2023
PSK pomohol v Brekove vybudovať novú športovo-oddychovú zónu
V Brekove sa tešia z realizácie jedinečného športového projektu. Prešovský samosprávny kraj (PSK) tu pomohol vybudovať atraktívnu športovo-oddychovú zónu. Využil na to dotačné financie zo svojho grantového programu, ktoré sú vo výške takmer 24-tisíc eur.
viac
26.04.2023
V areáli bývalých kasární ukončili práce na likvidácii envirozáťaže
Po takmer troch rokoch oficiálne ukončili práce na likvidácii envirozáťaže v areáli bývalých kasární v Kežmarku. Mesto chce priestor zmeniť na obytnú zónu a vzniknúť by tam malo približne 350 bytov. Likvidačné práce financoval štát a náklady predstavujú sumu 1,6 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %