Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.07.2021 08:00

Čas na prihlásenie sa do súťaže ENVIROMESTO 2021 sa kráti


Mesto Púchov. Snímka zdroj: (SAŽP).


Už len necelé tri týždne majú mestá na Slovensku možnosť prihlásiť sa do súťaže Enviromesto 2021. Zaregistrovať sa môžu elektronicky na adrese enviromesto@sazp.sk, uzávierka prihlášok je stanovená na 16. júla 2021.


Tretí ročník súťaže, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia Ján Budaj, prinesie zapojeným mestám nielen prestížne ocenenie odzrkadľujúce ich pozitívny a invenčný prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie, ale aj možnosť zviditeľnenia sa na národnej úrovni. Prihlásené mestá súperia o štyri ocenenia v jednotlivých súťažných oblastiach, pričom celkovým víťazom súťaže bude mesto, ktoré sa zapojí do všetkých súťažných oblastí.

Počas dvoch uplynulých ročníkov sa do súťaže zapojilo takmer 30 slovenských miest. V roku 2017 zvíťazila Trnava a v roku 2019 sa stal Enviromestom Kežmarok. Ziskom titulu sa pre obe mestá vytvoril priestor pre pozitívne koncepčné zmeny, ktoré prinášajú z dlhodobého hľadiska benefity nielen prírode, ale hlavne občanom samotným. „V Kežmarku nerobíme len opatrenia zo dňa na deň, ale pracujeme v širšom rozsahu rokov a vieme, kde mesto chceme v budúcnosti posunúť. Environmentálnu politiku uplatňujeme nielen vo svojich rozvojových dokumentoch, ale najmä v reálnom živote. Získanie tohto prestížneho titulu nás podporilo v našej snahe a práci posúvať sa vpred, za novými envirozajtrajškami,“ uviedol Ján Ferenčák, primátor Kežmarku, ktorý rovnako, ako väčšina slovenských miest zápasí s dôsledkami klimatických zmien. „Už dávno nestojí otázka tak, či je potrebné robiť niečo na zmiernenie dopadu klimatických zmien, ale ako zavádzať konkrétne opatrenia čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. Chcem povzbudiť aj ďalšie mestá, aby sa do súťaže zapojili a zdieľali spolu príklady dobrej praxe. Odhliadnuc od konkurencie v súťaži máme totiž všetci spoločný cieľ – pripraviť našu krajinu čo najlepšie na prichádzajúce zmeny klímy a zmierňovať ich nepriaznivé dôsledky v mestskom prostredí.“ uviedol Peter Bročka, primátor Trnavy.

Vyhlasovateľom súťaže Enviromesto je Ministerstvo životného prostredia SR, hlavným organizátorom súťaže je Slovenská agentúra životného prostredia. O ocenených a víťazovi 3. ročníka súťaže rozhodne hodnotiaca komisia zložená z odborníkov envirorezortu a zástupcov partnerských organizácií. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční v októbri tohto roka počas národnej konferencie Životné prostredie miest.

Partnermi súťaže sú:

Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Únia miest Slovenska, Združenie miest a obcí Slovenska, Technická univerzita vo Zvolene, Žilinská univerzita v Žiline, Karpatský rozvojový inštitút, o. z. Košice.

Kontakt:

Slovenská agentúra životného prostredia, Sekcia environmentalistiky

Dolný Val 20, 010 01 Žilina, Tel +421 41 507 09 12 , 0905 968 136

www.sazp.sk/enviromesto

 

 

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
SAŽP spustila vo štvrtok 11. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.
viac
23.07.2021
Prihlasovanie do súťaže Enviromesto sa predlžuje do 31. júla 2021
Mestské samosprávy, ktoré doteraz váhali či sa zapojiť do súťaže Enviromesto, majú ešte šancu prihlásiť sa. Pôvodný termín Slovenská agentúra životného prostredia, ako hlavný organizátor súťaže, predlžuje do konca júla.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
24.01.2022
Digital Talk: Moderné technológie pre mestá a obce
Vo štvrtok 27. januára 2022 o 14:00 hod. sa budete môcť pripojiť na bezplatný ITAPA Digital Talk na tému Moderné technológie pre mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %