Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.06.2021 11:30

Časť balíka REACT-EÚ bude zameraná na modernizáciu kultúrneho sektora


Ilustračná snímka: (tasr).


Prostredníctvom finančného nástroja REACT-EÚ, ktorý má zmierniť dosah koronakrízy na ekonomiky členských krajín únie, by mal z dodatočných dotácií profitovať aj slovenský kultúrny sektor.


„V rámci práve schvaľovanej revízie Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa budú môcť uchádzať o prostriedky na modernizáciu, inovatívnosť a zvýšenie hygienických štandardov kultúrnych inštitúcií, aby mohli v budúcnosti lepšie a flexibilnejšie reflektovať na prípadné situácie podobné pandémii ochorenia COVID-19,“ spresnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Rezort upozorňuje, že podpora z balíka REACT-EÚ má kultúrnym inštitúciám takisto pomôcť prispôsobiť sa zmenám, ktoré nastali v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu v dôsledku pandémie. „Podporovanými aktivitami preto budú investície do materiálno-technického a technologického vybavenia kultúrnych inštitúcií, ako aj stavebných úprav, súvisiacich so zvyšovaním ich technologických a funkčných štandardov,“ doplnilo MK pričom avizuje, že oprávnenými žiadateľmi v pripravovanej výzve budú krajské a miestne samosprávy a ich organizácie, ktoré sú najväčšími prevádzkovateľmi a vlastníkmi kultúrnej infraštruktúry.

„Výzvu vyhlásime po schválení revízie IROP Európskou komisiou, predpokladáme, že to bude v júli,“ dodal rezort. Využitie finančného nástroja REACT-EÚ na pomoc kultúre spomína aj v informatívnom materiáli o implementácii eurofondov v gescii MK, ktorý v stredu prerokuje vláda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor
Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.
viac
08.06.2020
Schválené projekty kreatívnych centier by mali začať kontrahovať v lete
V prípade tzv. centralizovanej výzvy na podporu zakladania kreatívnych centier a zvýšenia dopytu po kreatívnej tvorbe sa v súčasnosti realizuje odborné hodnotenie projektov, ktoré sa uchádzajú o nenávratný finančný príspevok. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
12.08.2021
Rezort kultúry spustil výzvu pre regionálne kultúrne inštitúcie
Ministerstvo kultúry spúšťa jedinečnú výzvu, na akú regióny čakali roky. 15 miliónov pre regionálne kultúrne inštitúcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %