Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2022 03:20

Časť kultúrneho domu prestavali na komunitné centrum


Kultúrny dom v obci Ladzany.


Projekt výstavby komunitného centra (KC) sa podaril zrealizovať vlani v obci Ladzany v okrese Krupina. KC vzniklo rekonštrukciou vnútorných priestorov v existujúcej budove kultúrneho domu.


"Projekt sa podaril zrealizovať počas zložitého obdobia s množstvom protipandemických opatrení a vďaka finančnému príspevku z eurofondov, z Integrovaného regionálneho operačného programu," uviedol pre TASR starosta Miloš Čmela. Sprostredkovateľom bola miestna akčná skupina Zlatá cesta. Výška príspevku dosiahla 40 890 eur.

"V kultúrnom dome sme vytvorili klubovňu, kanceláriu, WC," priblížil projekt starosta. Centrum môžu teraz využívať seniori, ale aj rodiny s deťmi v nepriaznivej sociálnej situácii.

V obci v uplynulých dvoch rokoch zrealizovali z vlastných prostriedkov aj opravu prístupovej cesty do domu smútku a výmenu kovanej dvojkrídlovej brány s bráničkou do cintorína, ktorá bola spolufinancovaná z prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a COOP Jednota Krupina. "V roku 2021 sa podarilo zabezpečiť aj údržbu strechy a opravu prípravnej miestnosti domu smútku s finančnou podporou BBSK," doplnil starosta.

V oblasti životného prostredia, v rámci Programu obnovy dediny, zakúpili a osadili na vyčlenených verejných priestranstvách kompostéry, ktoré sú určené na biologicky rozložiteľné odpady, vznikajúce pri údržbe verejnej zelene, vrátane parkov a cintorína, a tiež na prebytky od občanov. Súčasťou projektu je drvič na konáre a krovinorez. "V tomto roku sme už podali žiadosť na poskytnutie podpory formou dotácie z Environmentálneho fondu aj na zakúpenie záhradných kompostérov pre občanov," pripomenul Čmela.

V roku 2022 plánujú ešte opraviť oplotenie minifutbalového ihriska a zrekonštruovať priestory obecného úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
MV SR zverejnilo dátum uzavretia 4. hodnotiaceho kola výziev na materské školy
Výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl boli vyhlásené v januári 2016 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), ktorého časť spravuje Ministerstvo vnútra SR. Štvrté hodnotiace kolo bude mať uzávierku 14. júla 2017.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
27.01.2022
V obci Dubové obnovili kultúrny dom z 50. rokov 20. storočia
Približne 250 000 eur stála obec Dubové v okrese Zvolen rekonštrukcia kultúrneho domu. Obnovu objektu z 50. rokov uplynulého storočia ukončili koncom minulého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %