Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.07.2022 04:15

Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov


Snímka zdroj: (Mesto Kremnica).


Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.


Na tradičnom jarmoku budú tento rok dominovať najmä stánky remeselníkov, v remeselnej uličke nájdu návštevníci brašnárstvo, ručne modelovanú keramiku, vyrezávané výrobky z dreva, smaltované šperky či domáce šťavy a sirupy. Chýbať nebude ani tradičný Trh márnosti s kremnickými strigami.

O dobovú atmosféru podujatia sa postarajú združenie Pulcherrima Rosa s ukážkami stredovekej módy a tancov či cech starých bojových umení a remesiel Vlčí tesák. Na banícku históriu mesta nadviaže banícka omša, banícky sprievod a vystúpenie baníckeho spevokolu Fokoš. Pripravený je i hudobný kultúrny program.

V rámci podujatia na návštevníkov čaká i gastrozóna, kde nebudú chýbať tradičné párance či jarmočný trdelník. Pre deti sú pripravené stredoveké tvorivé dielne, ukážka lukostreľby či dobovej stredovekej kuchyne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2022
Festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku má byť druhý júlový víkend
Festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) sa po dvoch rokoch vráti do svojej pôvodnej podoby, tradičnými ľudovými remeslami by tak mal Kežmarok opäť ožiť druhý júlový víkend. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková.
viac
16.08.2022
Lučenecké hodovanie do mesta opäť prinesie pivný festival i tradičný jarmok
V poradí deviaty ročník Lučeneckého hodovania prinesie do mesta okrem kultúrneho programu i tradičný jarmok, pivný festival či Medzinárodný Novohradský maratón.
viac
25.11.2022
Po dvojročnej prestávke sa koná Ondrejský jarmok, novinkou bude sprievod
Po dvojročnej prestávke sa v Brezne koná 532. ročník Ondrejského jarmoku. Od štvrtka do soboty (26. 11.) sa návštevníci môžu tešiť na stánky s tradičnými remeselnými výrobkami či iným spotrebným tovarom, jarmočným občerstvením a nebude chýbať ani pestrý kultúrny program.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %