Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.01.2021 01:45

Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019


Cenu Fénix získavajú najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky.


Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.


V poradí 14. ročník celoštátnej súťaže vyhlásilo ministerstvo kultúry spolu s partnermi súťaže. Záujemcovia musia písomnú prihlášku poslať do 31. januára 2021. Hodnotiť sa budú projekty obnovy a reštaurovania národnej kultúrnej pamiatky ukončené v roku 2018 alebo v roku 2019.

Projekty obnovy pamiatok sa dajú prihlásiť do jednej z troch kategórií súťaže:

- komplexná obnova národnej kultúrnej pamiatky (exteriér, interiér, reštaurovanie, vybavenie,…) zapísanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu v registri hnuteľných národných kultúrnych pamiatok alebo v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok,

- reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky – objektu (menšie objekty – súsošie, socha, oltár, freska,…), zapísanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu v registri hnuteľných národných kultúrnych pamiatok alebo v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok,

- špeciálna cena za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.

Poslaním súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň je jej cieľom aj zvýšenie záujmu verejnosti o kultúrne pamiatky.

Bližšie informácie sa dočítate TU 

Autor: (culture.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
26.01.2021
Verejnosť môže prihlásiť ekologické projekty do 21. februára
Zelené, ekologické projekty, ktoré sa realizovali v minulom roku, bude môcť verejnosť nominovať na ocenenie Atlas. Urobiť tak môže do 21. februára v rámci šiestich kategórií.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %