Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.12.2019 01:27

Cena Detský čin roka sa odovzdávala po 19. raz


24hod.sk


Občianske združenie Detský čin po 19. raz odovzdávalo ocenenie Detský čin roka. Ceny dostali deti, ktoré niekomu zachránili život, starajú sa o svojich blízkych, pomohli zdravotne postihnutému či inak prejavili empatiu, odvahu a porozumenie v každodennom živote.


Devätnásty ročník sa konal pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.       

V kategórii záchrana života získal ocenenie Marek Kocian za záchranu života svojho otca. Za pomoc otcovi a celej rodine zvíťazila v kategórii pomoc v rodine Simona Borovská so sestrou zo Základnej školy (ZŠ) M. R. Štefánika v Spišskej Belej.       

Najviac hlasov detskej poroty v kategórii pomoc rovesníkom dostal a ocenenie za pomoc spolužiačke na vozíku získal kolektív žiakov zo ZŠ Školská z Turia. V kategórii pomoc ľuďom ocenenie za pomoc zranenej poľskej lyžiarke dostali žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka ZŠ Jána Smreka z Melčíc, Jakub Jankovský, Samuel Červeňan, Sebastián Ježík, Daniel Matejovič, Tobias Matejka, Karin Sádecká, Izabela Pavlíková a Vivien Kováčková.       

Katarínu Jaďuďovú zo ZŠ v Pliešovciach ocenili v kategórii pomoc prírode za záchranu troch mačiatok. Kolektív žiakov zo ZŠ Komenského z Medzilaboriec získal ocenenie v kategórii dobrý nápad za organizovanie zbierky pre kamarátku Emmku.       

Špeciálnu Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získali žiaci z prvého, druhého a tretieho ročníka ZŠ Sklené Teplice. Tí zorganizovali zbierku pre psíkov v útulku. V on-line ankete pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk získali v roku 2019 detské skutky spolu 89.348 hlasov a víťazný skutok 16.618 hlasov. Cenu ĽudiaĽuďom.sk získali žiaci tretej triedy zo ZŠ Nemocničná z Považskej Bystrice za predaj výrobkov z prírodnín, ktorým finančne pomáhajú chorým deťom.       

"Na tých príbehoch je zaujímavé to, že odzrkadľujú to, čo sa deje v spoločnosti. Reagujú na to a vnímajú to veľmi presne. Sú zrkadlom doby," uviedla riaditeľka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická. Verí tiež, že Detský čin roka je ako "každoročné vkladanie semienka do detí", pretože ony budú neskôr rozhodovať o tom, čo je dôležité pre spoločnosť a pre ne.       

Dobré skutky vykonali deti zo 77 škôl, priblížila Broadhurst-Petrovická. Viac ako 67.000 detí zo 703 slovenských škôl rozhodlo o tom, ktoré skutky získali ocenenie v jednotlivých kategóriách.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2019
Dobré skutky detí možno aj tento rok prihlásiť do projektu Detský čin roka
Deti i dospelí môžu do 30. júna prihlásiť inšpiratívne dobré skutky detí do projektu Detský čin roka 2019. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová.
viac
03.11.2020
Na Slovensku sa opäť budú oceňovať výnimočné príklady dobra
Srdce na dlani je ocenenie, ktoré každoročne získavajú osoby, organizácie či skupiny ľudí, ktoré svojou dobrovoľníckou činnosťou prispievajú k pozitívnej zmene vo svojom okolí.
viac
23.09.2022
Handlová ocení organizáciu voľnočasových aktivít pre deti a mládež
Samospráva Handlovej ocení občianske združenia, jednotlivcov i neformálne skupiny za organizáciu voľnočasových aktivít pre deti a mládež. Ocenenie Dobrý nápad naposledy rozdávala v roku 2018. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
26.10.2022
Verejnosť môže hlasovať za Detský čin roka
Do hlasovania za Detský čin roka sa okrem škôl môže zapojiť aj verejnosť. O víťazovi ceny verejnosti sa rozhoduje už po desiaty raz. Hlasovať je možné na webe detskycin.ludialudom.sk. Informovala o tom nezisková organizácia Ľudia ľuďom, ktorá za internetovou anketou stojí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %