Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2022 09:30

Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná


Hradisko Bojná. Snímka zdroj: (tasr).


Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná v Topoľčianskom okrese. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.


Pripomenula, že ocenený projekt s názvom Ku koreňom je koncepčným súborom cielených rozvojových aktivít zameraných na zhodnocovanie kultúrno-historického potenciálu územia obce. Viaže sa na významné mocenské centrum a jedno z najzachovalejších veľkomoravských hradísk v Bojnej. V ňom podľa hovorkyne objavili unikátne archeologické nálezy. "K výstupom projektu patrí vybudovanie stálej expozície v prírode s modelovými rekonštrukciami objektov na území archeologickej lokality hradiska," spomenula.

Dodala, že hodnotiaca komisia vyberala laureáta z ôsmich nominovaných projektov. Odborná komisia ceny bola zložená z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zástupcov verejnej správy a zástupcov neziskového sektora. Projekty hodnotila z hľadiska ich prínosu v starostlivosti o krajinu. "Pre ich vysokú úroveň sme sa rozhodli udeliť aj dve osobitné uznania," uviedol generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Osobitné uznanie dostalo občianske združene Spolok vodný mlyn Kolárovo za projekt s názvom Návrat lodného mlyna. Získalo ho za prinavrátenie historického krajinného prvku, ktorý odráža tradičné využitie vodného toku. Bolo to tiež za dlhodobú ochranu a prezentáciu kultúrneho dedičstva riečnej krajiny. Ďalšie osobitné uznanie má obec Vinosady za projekt s názvom Tam, kde víno tečie potokom, ľudia v pote pracujú. Komisia ju udelila za zachovávanie charakteristickej štruktúry vinohradníckej krajiny, propagáciu vinohradníctva a budovanie vodozádržných opatrení v krajine.

Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR, národným koordinátorom je Slovenská agentúra životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Ministerstvo udelí Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016
Ministerstvo životného prostredia SR udelí 9. novembra 2016 v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016.
viac
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
18.07.2020
O Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2020 zabojuje 7 projektov
Do šiesteho ročníka Ceny Slovenskej republiky za krajinu, vyhlásenej Ministerstvom životného prostredia SR 17. marca 2020, bolo prihlásených 8 realizovaných projektov.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %