Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.06.2021 08:20

Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov


Ilustračná snímka.


Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.


Pôvodná vegetácia je v súčasnosti v SR obohacovaná aj o nepôvodné druhy. Uviedla to Mária Šibíková z Botanického ústavu, Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

„Jednotlivé druhy rastlín pomáhajú zmierňovať vplyvy klimatickej zmeny, viažu oxid uhličitý z atmosféry, stabilizujú substrát, zvyšujú kvalitu pôdy, pomáhajú zadržiavať vodu v krajine,” vysvetlila Šibíková význam rastlín.

Najohrozenejšie sú tie druhy rastlín, ktoré sa vyskytujú v zmenenej alebo využívanej krajine, a to v blízkosti sídel a infraštruktúry. Ohrozené sú aj druhy s malými populáciami či tie, ktoré sú viazané na špecifické biotopy, približuje Šibíková. Pokračuje, že za najohrozenejšie sa pokladajú rastliny viazané na vzácne, maloplošné biotopy ako slaniská či rašeliniská. Taktiež aj rastliny, ktorých populácie sú málo početné a navzájom izolované, a rastliny závislé od manažmentu.

Pre záchranu ohrozených rastlín je najdôležitejšia ochrana ich biotopov a stanovíšť, kde sa vyskytujú. „V prípade, že ochrana nebola možná, respektíve úspešná, je dôležitá ich obnova pomocou revitalizácie,” poznamenala.

V súčasnosti je pôvodná flóra na Slovensku podľa Šibíkovej obohacovaná o nepôvodné druhy. Mnohé z nich sa môžu stať inváznymi a následne negatívne vplývať na diverzitu a pôvodné biotopy. „V súčasnosti sa uskutočňuje šírenie nepôvodných druhov rastlín na naše územie aj z dôvodu klimatickej zmeny,” podotýka botanička.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Zhasnite svetlá a podporte myšlienku ochrany našej planéty
Myslíte si, že klimatická zmena je témou pre budúce generácie? Že ide o výhradne environmentálny problém týkajúci sa iných častí sveta, ale nie Slovenska? Že zodpovednosť za jeho riešenie je v rukách vlád a nie v rukách jednotlivcov?
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
04.05.2020
V Petržalke rozkvitnú lúky
V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
20.04.2021
Program záchrany pre kriticky ohrozeného motýľa pokračuje
Program záchrany pre kriticky ohrozený druh motýľa žltáčika zanoväťového pokračuje. Cieľom je zabrániť jeho vyhynutiu, dosiahnuť zvyšovanie jeho počtu a získanie stabilnej životaschopnej populácie. Informovali o tom z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %