Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.06.2019 06:25

Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš


Ilustračná snímka


Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.


„Nebolo by to rozumné a zodpovedné,“ oznámil námestník českého MŽP Vladislav Smrž.

V súčasnosti ČR plní s vytriedením 78 až 81 percent použitých PET fliaš ciele EU na rok 2025 a nemá zmysel pokúšať sa o dosiahnutie 90 percent, čo sa zatiaľ v EU podarilo iba piatim krajinám. Medzi nimi napríklad aj Nemecku, kde však – keď začali PET fľaše zálohovať – poklesol zber PET fliaš o 11 percent. Na Slovensku končí v žltých kontajneroch v rámci triedeného zberu vyše 60 percent PET fliaš, čo je v tomto období v súlade so zámermi EÚ, do roku 2030 však EU odporúča recyklovať 90 percent.

V Česku s iniciatívou na zavedenie zálohovania nápojov obalov vystúpila ešte v minulom roku spoločnosť Karlovarské minerálne vody (KMV), ku ktorej sa neskôr pridali zástupcovia Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) a Vysokej školy chemicko-technologickej. Voči ich návrhu podporujúcom zálohovanie si dalo české MŽP vypracovať štúdiu Centra ekonomických a trhových analýz (CETA). Pri rozhodnutí envirorezort našich susedov uprednostnil pohľad zástupcov CETA.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku nadobudne účinnosť od januára 2020. Povinné bude iba pre obchody či prevádzky s rozlohou väčšou ako 300 m2. Slovenské MŽP predpokladá, že neskôr aj menšie obchody systém preberú. Právna norma počíta s výškou zálohy 12 centov za plastovú fľašu a 10 za plechovku.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %