Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
11.06.2019 06:25

Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš


Ilustračná snímka


Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.


„Nebolo by to rozumné a zodpovedné,“ oznámil námestník českého MŽP Vladislav Smrž.

V súčasnosti ČR plní s vytriedením 78 až 81 percent použitých PET fliaš ciele EU na rok 2025 a nemá zmysel pokúšať sa o dosiahnutie 90 percent, čo sa zatiaľ v EU podarilo iba piatim krajinám. Medzi nimi napríklad aj Nemecku, kde však – keď začali PET fľaše zálohovať – poklesol zber PET fliaš o 11 percent. Na Slovensku končí v žltých kontajneroch v rámci triedeného zberu vyše 60 percent PET fliaš, čo je v tomto období v súlade so zámermi EÚ, do roku 2030 však EU odporúča recyklovať 90 percent.

V Česku s iniciatívou na zavedenie zálohovania nápojov obalov vystúpila ešte v minulom roku spoločnosť Karlovarské minerálne vody (KMV), ku ktorej sa neskôr pridali zástupcovia Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) a Vysokej školy chemicko-technologickej. Voči ich návrhu podporujúcom zálohovanie si dalo české MŽP vypracovať štúdiu Centra ekonomických a trhových analýz (CETA). Pri rozhodnutí envirorezort našich susedov uprednostnil pohľad zástupcov CETA.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku nadobudne účinnosť od januára 2020. Povinné bude iba pre obchody či prevádzky s rozlohou väčšou ako 300 m2. Slovenské MŽP predpokladá, že neskôr aj menšie obchody systém preberú. Právna norma počíta s výškou zálohy 12 centov za plastovú fľašu a 10 za plechovku.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2018
Envirorezort zisťuje, či má zmysel zálohovať PET fľaše
Ministerstvo životného prostredia zisťuje, na aké investície by vyšlo, keby Slovensko nabehlo na zálohovanie PET fliaš. Najmä však, či by takýto krok znamenal výrazné zlepšenie oproti súčasným približne 70 percentám končiacich v žltých kontajneroch pre plast, a či by priniesol aj ďalšie percento.
viac
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %