Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.12.2017 12:34

Cestovné poriadky MHD v Košiciach súčasťou Máp Google


Funkcia umožňuje jednoducho nájsť podrobné informácie o trasách verejnej dopravy, vyhľadať konkrétne zastávky, ako aj prehliadať cestovné poriadky.


Dopravný podnik mesta Košice v spolupráci so spoločnosťou Google spustili v Košiciach funkciu Verejná doprava na Mapách Google. Odteraz si obyvatelia a návštevníci môžu vyhľadať najvhodnejšie spojenie prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy priamo v mobilných zariadeniach či cez počítač.


Ide o jednoduchý a rýchly spôsob vyhľadávania trás verejnej dopravy a cestovných poriadkov priamo v Mapách Google. Integráciu systému verejnej dopravy v Košiciach do Máp Google inicioval Dávid Kováč v spolupráci s Alešom Pechom.

„Keďže stáli cestujúci cestovné poriadky poznajú, benefit z tejto služby budú mať predovšetkým turisti a návštevníci Košíc. V súčasnosti pracujeme aj na tom, aby sme vedeli s cestujúcimi v budúcnosti zdieľať aj informácie o aktuálnej polohe vozidla – či mešká a ak, tak koľko,“ hovorí vedúca referátu marketingu, reklamy a Public relations DPMK, PhDr. Michaela Karaffová.

„Mapové služby sa medzi slovenskými používateľmi tešia veľkej obľube. Preto sme radi, že v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice môžeme túto praktickú a jednoduchú funkciu sprístupniť obyvateľom a návštevníkom východnej metropoly a uľahčiť im tak presun v rámci mesta prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy,“ hovorí Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu a dodáva: „V dnešnej dobe smartfónov ste odteraz len pár kliknutí od nájdenia tej najlepšej trasy.“

Košice sú prvým východoslovenským mestom, ktoré spúšťa funkciu Verejnej dopravy na Mapách Google. Táto funkcia umožňuje jednoducho nájsť podrobné informácie o trasách verejnej dopravy, vyhľadať konkrétne zastávky, ako aj prehliadať cestovné poriadky. Tým prispeje k lepšej orientácii v košickej mestskej hromadnej doprave a používateľom zjednoduší cestovanie. Informácie budú dostupné priamo na Mapách Google, prostredníctvom webového rozhrania www.google.sk/transit alebo na mobilných zariadeniach s operačným systémom Android a iOS s podporou aplikácie Mapy Google.

„Ako človek, ktorý každodenne vidí na ulici turistov zmätených z MHD na zastávke či v autobuse, som rád, že vďaka tejto iniciatíve dokážem pomôcť nielen domácim, ale hlavne turistom, ktorí inú aplikáciu ako Mapy Google nepoznajú. Práve s jej pomocou sú schopní pohybovať sa po meste efektívne. Pevne verím, že s Dopravným podnikom mesta Košice prinesieme ešte množstvo funkcionalít, ktoré nám Google ponúka a posunieme informovanosť používateľov opäť o ďalšiu úroveň vyššie,“ povedal Dávid Kováč, iniciátor projektu v Košiciach.

„Som rád, že som sa po Žiline a Nitre mohol podieľať na spustení služby Verejná doprava na Mapách Google v ďalšom slovenskom meste. Spolu s Bratislavou je tak táto služba dostupná už v štyroch z piatich najväčších slovenských miest. Dúfam, že integrácia slovenskej verejnej dopravy do Máp Google bude aj naďalej pokračovať,“ dodáva Aleš Pecha, špecialista pre službu Verejná doprava na Mapách Google.

Google spustil funkciu Verejná doprava v roku 2007. V súčasnosti je na Mapách Google zobrazených už viac ako 3,8 milióna zastávok verejnej dopravy vo vyše 20 000 mestách po celom svete. Na Slovensku môžu túto službu využívať už obyvatelia a návštevníci Žiliny, Nitry a Bratislavy. Spustenie projektu je dôležitý krok pre zlepšenie lokálnych mapových služieb.

Výsledkom spolupráce Dopravného podniku mesta Košice a Googlu je začlenenie informácií o cestovných poriadkoch mestskej hromadnej dopravy v Košiciach do Máp Googlu, pričom k možnosti vyhľadať trasu pešo a autom je odteraz možné aj vyhľadávanie spojenia z miesta A do miesta B aj za pomoci verejnej dopravy. Pri samotnom vyhľadávaní stačí zadať názvy ulíc alebo na mape označiť počiatočný a cieľový bod. Vyhľadávanie spojenia funguje vo všetkých mestách na rovnakom princípe, čo zjednodušuje používanie funkcie aj turistom.

Autor: (DPMK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
31.01.2019
Uzávierky k D4R7 a Mlynských nív sa dotknú viacerých obcí pri Bratislave
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa 29. januára stretol so starostami okolitých obcí, ktorých obyvatelia cestujúci do Bratislavy najviac pocítia dopravné uzávierky súvisiace s výstavbou diaľničného obchvatu D4R7 a výstavby autobusovej stanice Mlynské nivy.
viac
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
06.05.2021
Košice dostanú nové električky za vyše 25 miliónov eur
Dobrá správa pre metropolu východu. K vyššiemu komfortu a atraktívnosti cestovania hromadnou dopravou v Košiciach prispejú nové električky. Vyzvanie vo výške viac ako 25 miliónov eur na nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %