Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.05.2019 10:10

Cez víkend otvoria na hrade letnú turistickú sezónu


Kežmarský hrad, snímka: kezmarok.com


Pripravený je zaujímavý program. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.


 V nedeľu (5. 5.) si tak návštevníci budú môcť pozrieť bubnovú šou, vystúpenie skupiny historického šermu. Pre deti je pripravený program s kúzelníkom, jazda na koníkoch i skákací hrad. Vystúpia aj žiaci a študenti tamojších škôl. Vo večerných hodinách sa v hradnej kaplnke uskutoční koncert a na záver je prichystaná ohňová šou.       

Okrem iného si budú môcť návštevníci pozrieť remeselníka, ktorý im predvedie výrobu lukov. "Nebudú chýbať ani stánky s občerstvením. Počas dňa si záujemcovia môžu pozrieť aj expozície hradu, lýceum, evanjelické kostoly, Baziliku sv. Kríža, Kostolnú vežu Baziliky," priblížila riaditeľka. Celé podujatie je podľa jej ďalších slov venované oslavám 750. výročia udelenia mestských práv Kežmarku, ktoré si verejnosť pripomína v tomto roku.       

Múzeum v Kežmarku má podľa Cintulovej počas letnej turistickej sezóny pripravený bohatý a rôznorodý program. "Ide o otvorenie novej expozície v hrade – lapidária na prízemí severovýchodného traktu hradu, kde budú inštalované pôvodné architektonické prvky z Kežmarského hradu aj s legendou. Tu je umiestnená aj originálna socha Svetlonosky, ktorej kópia sa nachádza oproti evanjelickému kostolu v Kežmarku," poznamenala. Z podujatí v rámci osláv mesta spomenula Dni židovskej kultúry, ktoré sú naplánované na 13. mája.       

O päť dní neskôr (18. 5.) to bude Medzinárodný deň múzeí a Noc múzeí. Okrem iného chcú v rámci podujatia návštevníkom ukázať premeny Kežmarského hradu v období baroka a renesancie. Pripravené sú aj prednášky na rôzne témy týkajúce sa mesta Kežmarok. Okrem iného čaká na hostí v tomto roku aj novinka. "Bude to festival Viva Italia, počas ktorého taliansky umelec vytvorí na stenách hradu netradičnú svetelnú šou, umocnenú dobovou hudbou pod vstupnou bránou hradu," naznačila.       

Cintulová sa dotkla aj témy investičných aktivít. "Tešíme sa z toho, že nám náš zriaďovateľ – Prešovský samosprávny kraj - schválil v rámci kapitálových výdavkov sumu 204.000 eur na rekonštrukciu meštianskeho domu na Hlavnom námestí číslo 55. Tu plánujeme dokončenie výmeny strešnej krytiny (časť sa nám podarilo zrealizovať v rámci dotačného systému Ministerstva kultúry SR v predchádzajúcom roku), sanačné práce, výmenu okien, a taktiež sa v tomto objekte uskutočnia aj reštaurátorské práce," uviedla s tým, že všetky práce pri dodržaní predpísaní technologických postupov plánujú dokončiť do konca tohto roka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
25.06.2018
Počas leta sa na nádvorí hradu predstavia viacerí umelci
Nedeľňajším vystúpením umelcov na Kapušianskom hrade sa popoludní oficiálne začalo hradné leto. Podľa prednostu Obecného úradu v Kapušanoch Jána Zemčáka, ide o novinku. Doteraz vždy v septembri organizovali návrat rytierov na hrad.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
29.04.2023
Letnú turistickú sezónu odštartujú na hrade cez víkend
Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %