Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.04.2017 12:00

Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov


Mapa Slovenska bola prvým envirorekordom ZŠ na Angyalovej v Kremnici.


Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.


"Orientujeme ich nielen na triedenie a recyklovanie komunálneho odpadu, ale cez deti sa pokúšame do tejto činnosti vtiahnuť celé rodiny,“ informovala Obecné noviny koordinátorka Barbora Čižniarová. „Dcéry a synovia vzdelávajú rodičov, vnučky a vnuci starých rodičov.“

Na podnet pedagógov ešte pred rokmi deti začali so zberom opotrebovaných bateriek, pokračovali súťažnými zbermi hliníkových viečok na fľaše, z ktorých sa zrodil obrovský hliníkový had či hliníková reťaz, ale takisto zozbierali aj množstvo tetrapakových fliaš a vytvorili z nich obrovské bocianie hniezdo.

 

Súťaž ako hnací motor

„Podobné činnosti nás priviedli k myšlienke vytvoriť vlastné Enviro čisté rekordy, čo je oficiálny názov v knihe Slovenských rekordov,“ pokračuje pedagogička. „Najskôr deti zbierali plastové tégliky z jogurtov a v telocvični z nich zhotovili mapu Slovenska. Druhým envirorekordom bol záves z plastových vrchnákov a posledným korále z plastových vajíčok. Podobne vyzbieraný odpad vždy skončil v separovanom zbere, ale dievčatá a chlapcov nanovo prekvapilo, aké množstvo ho bolo. Okrem toho sme však napríklad aj dvakrát zbierali plastové vrchnáky s výnosom pre choré deti.“

Učitelia o zberoch informujú rodičov oznamami do žiackych kníh a na internetovej stránke školy. K rekordom potom žiakov motivujú tak, že pre nich vyhlásia súťaž o najaktívnejšiu triedu na prvom aj na druhom stupni. Víťazné triedy sa niekedy tešia zo sladkej odmeny, inokedy z oddychu od učenia, ktorý prežijú s triednymi učiteľmi v prírode,“ dopĺňa B. Čižniarová. „To je pre nich, samozrejme, dostatočný dôvod, aby kvôli zberu otravovali rodičov, susedov, starých rodičov či známych, a títo všetci priložili ruku pod víťazstvo triedy konkrétneho chlapca či dievčaťa.“

 

Kľúčový význam recyklohier

Škola je zapojená do programu Recyklohry. To inými slovami znamená, že pedagógovia počas vyučovania (chémia, technika, svet práce) pravidelne vysvetľujú, aké dôležité je v civilizovanej spoločnosti odpad separovať. Aby však neostali len pri teórii, učiteľka dodáva, že „deti roztrieďujú prinesené odpady do zberných nádob vo vyhradenej miestnosti“. A ešte, že „ďalej v škole zbierajú vybité baterky, pokazené elektrospotrebiče a od tohto školského roka aj tonery“.

Prízvukuje: všetky odpady sa odvážajú na recykláciu tak, aby každému bolo jasné, že ide o jediný správny spôsob ako s nimi naložiť. „Často tiež do školy prichádzajú aj rodičia či starí rodičia napríklad s pokazenými elektrospotrebičmi,“ uzatvára B. Čižniarová. „Pri tejto činnosti je pre nich dôležitý pocit, že vlastné domácnosti zbavili nielen od nepotrebných vecí, ale tiež, že pomohli škole, ktorá dostáva za odovzdaný odpad body a môže si vybrať rôzne športové potreby či učebné pomôcky z katalógu odmien.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
23.05.2017
Deti naučia triediť rodičov i starých rodičov - začať treba od nich
„V prvom štvrťroku sme školili pedagógov vo vyše 170 samosprávach,“ hovorí Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing zo spoločnosti ENVI - PAK.
viac
06.06.2017
Deti z Podkoníc a Púchova oslávili MDD na triedičke odpadov
Koncom minulého roka sa deti základných škôl zapojili do súťaže Skvelé zelené video, ktorej hlavnou výhrou bol celodenný výlet. Tí najlepší „kameramani a herci“ získali od spoločnosti ENVI - PAK výlet spojený s exkurziou na triedičku odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %