Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.12.2021 12:35

Charta dobrého participatívneho rozpočtovania


Banner.


Predstavujeme dokument, ktorý samosprávam pomôže realizovať dobré participatívne rozpočty.


Od zavedenia prvého participatívneho rozpočtu v hlavnom meste Bratislava v roku 2011 uplynulo desaťročie. Za túto dobu si rôzne prvky participatívneho rozpočtovania na Slovensku vyskúšalo najmenej 64 ďalších miest a obcí. Rôznorodosť ich skúseností je značná a do istej miery aj žiaduca. Participatívne rozpočtovanie má schopnosť prispôsobovať sa miestnym podmienkam, možnostiam a potrebám, a tak je to správne. Problémom však môžu byť možnosti, ktoré sú pre participáciu verejnosti vytvorené. Obmedzovať participáciu len na možnosť miestnych obyvateľov podať návrh, o ktorom rozhodne skupina poslancov, a to často bez spätnej väzby o tom, čo sa s návrhom reálne stalo – to sa dnes už nenosí. Ustupuje mu poznanie, že (ne)kvalitná participácia prináša (ne)želané výsledky, a že participatívne rozpočtovanie nemusí slúžiť výlučne len na napĺňanie potrieb obyvateľov, ale súčasne i zámerov a politík samotnej samosprávy.

Aké by malo byť dobré participatívne rozpočtovanie?

Zástupcovia Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, v spolupráci so skúsenými navrhovateľmi projektov, koordinátormi participatívneho rozpočtovania, odborníkmi a volenými zástupcami zo samospráv, akademikmi, zástupcami mimovládnych organizácií i profesijných asociácií, po sérii spoločných stretnutí a diskusií sformulovali kľúčové princípy, na ktorých by malo dobré participatívne rozpočtovanie stáť. Sú nimi:

(1) starostlivé naplánovanie,

(2) otvorenosť,

(3) inkluzívnosť,

(4) motivovanie a posilňovanie,

(5) edukatívnosť,

(6) deliberatívnosť,

(7) dôveryhodnosť,

(8) udržateľnosť,

(9) kreativita a flexibilita.

Charta každý z pomenovaných princípov podrobnejšie rozvíja a ponúka dodatočný priestor pre reflexiu doteraz používaných postupov. Nemá však ambíciu prikazovať alebo vynucovať. Má skôr motivovať a inšpirovať, aby sme sa spoločnými silami posúvali ku kvalitnejším politikám a želaným výsledkom.

Čo hovoria o Charte dobrého participatívneho rozpočtovania zástupcovia samospráv?

„Preštudovali sme si ju s radosťou, pretože je spracovaná jednoducho, zrozumiteľnou rečou, ale vecne a širokospektrálne. Je zhrnutím skúseností viacerých samospráv a našli sme v nej aj skúsenosti nášho mesta, čo je výsledkom Vášho pozorovania a dobrého „načúvania“. Na druhej strane sme v charte našli skúsenosti a prax, ktoré sú pre nás nové a obohatia i naše ďalšie napredovanie. Samosprávy, ktoré budú chcieť chartu využiť ako motivačný nástroj pri zavedení participatívneho rozpočtovania v nej nájdu všetky základné myšlienky, na základe ktorých si budú vedieť nastaviť svoje ciele a postupy." (zamestnanec mesta Liptovský Mikuláš)

„S obsahom materiálu sa stotožňujeme a považujeme ho za užitočný pre všetkých, kto sa uvedenej téme venuje, alebo je na začiatku dlhej cesty..." (zamestnanec mesta Martin)

„Dokument je napísaný veľmi kvalitne a komplexne." (zamestnanec mesta Svit)

Nechajte sa Chartou dobrého participatívneho rozpočtovania inšpirovať aj vy, nájdete ju na tomto odkaze:

https://www.participacia.eu/parti-rozpocty/participativne-rozpoctovanie-v-samospravach/charta-pr/

 

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
23.11.2020
Informácia k tvorbe rozpočtov
Mestá a obce vstupujú do obdobia tvorby rozpočtov na rok 2021 s výhľadom na roky 2022 a 2023, ako základného nástroja finančného riadenia miest a obcí.
viac
08.01.2021
ZMOS adresovalo rezortu pôdohospodárstva zásadné pripomienky kvôli pozemkom
ZMOS adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom v znení neskorších predpisov.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %