Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.01.2024 03:09

Chátrajúce stánky pri vstupe do žilinskej nemocnice sú minulosťou


Snímka z odstránenia jedného z deviatich stánkov pred vstupom do budovy polikliniky.


Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina sa podarilo odstrániť staré a nevyužívané stánky, ktoré stáli pred vstupom do hlavnej budovy polikliniky. Dokopy deväť objektov nepatrilo do vlastníctva nemocnice, ktorá sa dlhodobo snažila o ich odstránenie. Na mieste vznikne nová nákupná pasáž.


Zmluvu so súkromným subjektom uzatvorilo ešte v roku 2006 vtedajšie vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. Stánky odvtedy nepatrili zdravotníckemu zariadeniu, pričom majiteľ ich ďalej prenajímal menším predajcom. Platnosť 15-ročnej nevýhodnej zmluvy na prenájom pozemkov pod predajnými objektmi sa skončila v polovici roku 2021. Aj napriek tomu ich však súkromník odmietal odstrániť. Žilinská nemocnica následne využila všetky možné zákonné prostriedky na to, aby boli nežiaduce stánky po rokoch nadobro odstránené.

„V novembri minulého roka pribudli na stánkoch exekučné nálepky a začala tak plynúť lehota, po ktorej boli objekty uvedené do verejného ponukového konania. Záujem o ne prejavila súkromná spoločnosť, ktorá ich neskôr získala do vlastníctva,“ vysvetlil ekonomicko-technický námestník FNsP Žilina Pavol Záň.

V spolupráci so zdravotníckym zariadením ich firma v sobotu 13. januára 2024 spred budovy odstránila. Deväť stánkov bude postupne zlikvidovaných.„Dnešným dňom sme vstup do nemocnice očistili od objektov, ktoré tam dlhodobo nemali čo robiť. Nevytvárali dobrý dojem a najmä neplnili svoju funkciu. Tento úspešný výsledok sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka krokom predchádzajúcich vedení, za čo im patrí poďakovanie,“ podotkol riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian s tým, že zdravotnícke zariadenie postupne zmení vzhľad vstupnej časti. Vlani sa zrekonštruovala fasáda a vymenil sa nápis. Ďalším krokom bude osadenie nových nákupných stánkov.

 

Autor: Zuzana Fialová, hovorkyňa FNsP Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
12.08.2021
Vstupný priestor FNsP chce vedenie zrevitalizovať
Po skončení sa platnosti 15-ročnej zmluvy so súkromným subjektom na prenájom pozemkov pri vstupe do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline plánuje vedenie priestor zrevitalizovať.
viac
28.10.2023
Nemocnici opäť pomohli Stonožkári. Hrozí však, že výnimočný projekt skončí
Jedinečný projekt ručne maľovaných vianočných pohľadníc pomáha žilinskej nemocnici už od roku 2002. Občianske združenie „Priatelia Stonožky“ podporilo počas tejto doby rozvoj oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline finančnými darmi v celkovej výške 125.969,88 eur a 3.156 USD.
viac
16.03.2024
Na východe Slovenska by mohla vzniknúť nová vojenská nemocnica
Na východe Slovenska by mohla vzniknúť nová vojenská nemocnica. MO SR pre TASR potvrdilo, že plánuje zo svojho rozpočtu preinvestovať prostriedky aj do zdravotníckej infraštruktúry. Možnosť novej nemocnice na východe Slovenska avizoval premiér Robert Fico v rozhovore pre denník Štandard.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %