Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
04.04.2022 08:25

Chátrajúci hrad Biely Kameň vyhral hlasovanie o stavebný materiál na obnovu


Zrúcanina hradu Biely kameň.


Chátrajúci hrad Biely Kameň, ktorý sa nachádza v lese nad Svätým Jurom, by sa mal dočkať záchrany. Stal sa totiž víťazom v online hlasovaní o stavebný materiál na rekonštrukciu.


Obnova, ktorú dotáciou podporil aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK), by sa tak mohla čoskoro začať. Bratislavský kraj o tom informuje na svojom webe.

"Prekrásny svätojurský hrad by bez pomoci postupne schátral. A to aj napriek obrovskej snahe občianskeho združenia Castrum Sancti Georgii a dobrovoľníkov. Dozvedel som sa, že vyhral stavebný materiál na rekonštrukciu. Náš kraj ho podporil aj z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Svätojurský hrad bol podľa dostupných údajov postavený pred rokom 1271 na vŕšku oproti miestnemu hradisku a slúžil ako sídlo svätojurskej línie grófov zo Svätého Jura a Pezinka. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1271, keď ho dobyl Přemysl Otakar II. pri svojej jarnej výprave do Uhorska. Najviac informácií o hrade poskytuje odpis listiny palatína Mikuláša z Gorjan o deľbe svätojurského panstva z roku 1412. Podľa nej mal svätojurský hrad vnútorný a vonkajší areál.

Veľký počet komôr v dolnej a hornej časti hradu svedčí o tom, že disponoval možnosťou dlhšieho sebestačného zásobovania v prípade vojenských konfliktov alebo jeho priameho obliehania. Rovnako ako na hradisku nachádzajúcom sa na náprotivnom kopci sa na dodávky pitnej vody využívalo rozvetvené keramické potrubie, ktoré zvádzalo vodu z prameňov potôčikov z vyšších polôh hôr.

Komplex hradnej zrúcaniny je významný najmä tým, že na hrade zrejme neprebehli významnejšie novoveké zásahy a zachoval sa v stave gotického hradu v ruinách. Od roku 1963 je Biely Kameň kultúrnou pamiatkou, v roku 2002 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. "Napriek tomu, že ho Pamiatkový úrad SR zapísal aj do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy, v súčasnosti je z neho len ruina," konštatuje OZ Castrum Sancti Georgii, ktoré vzniklo na záchranu hradu a má ho v dlhodobom prenájme.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Mikulášsky víkend v bratislavskom regióne
Vianočné trhy, Advent na hrade, Mikuláš na hrade, Mikulášske trhy, Karloveský Mikuláš, Ochutnávka vín vo vinárstve Winterberg Skalica, Urban Market, Vianočná tančiareň, Projekt Život. Zúčastnite sa tento víkend na skvelých podujatiach.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
02.02.2023
BSK pokračuje v záchrane a obnove synagógy vo Sv. Jure, stavbu stabilizoval
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
25.07.2023
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu pokračuje
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %