Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
17.08.2023 08:25

Chodníková novela znamená pre mesto zvýšenie finančných nákladov


Ilustračná snímka.


Mesto Topoľčany sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Legislatívnou zmenou, pokiaľ by radnica neprijala žiadne opatrenia, by mesto prišlo o vyše 150 parkovacích miest, skonštatovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová.


Najviac by chýbali na najväčšom topoľčianskom sídlisku Juh a na sídlisku Východ.

Aktuálna zmena vyžaduje nielen vodorovné značenie na chodníkoch tam, kde to jeho šírka umožňuje, ale aj stavebné úpravy obrubníkov. Pre samosprávu to znamená navýšenie finančných prostriedkov, upozornila Savarová. Ďalším problémom je skutočnosť, že z dôvodu nedostatočných šírkových parametrov nebude možné na väčšine miest, napríklad na sídlisku Juh vyznačiť parkovacie miesta na chodníkoch podľa platnej legislatívy.

Reguláciu statickej dopravy zaviedla radnica ešte pred schválením novely. Tá zamedzila nelegálnemu parkovaniu a jej súčasťou bolo aj vodorovné značenie, ktoré umožnilo vytvoriť zhruba 200 parkovacích miest, uviedla Savarová.

Aktuálne pokračuje analýza dopravy, na ktorej mesto spolupracuje s expertmi zo Žilinskej univerzity. Tá zahŕňa aj posúdenie parkovania v súlade s tzv. chodníkovou novelou. Výstup z analýzy by mal byť pripravený v priebehu septembra. Následne pristúpi mesto na základe odporúčaní k úprave chodníkov, prípadne zmenám v organizácii dopravy na kritických miestach.

V Topoľčanoch vzniklo za posledný rok 90 nových parkovacích miest na sídlisku F, kde bolo vybudované nové parkovisko a vodorovné značenie, opravené chodníky i vchody. Vodorovné značenie bolo vyznačené aj na najväčšej ulici v správe mesta P.O. Hviezdoslava a M. Benku, ktoré prešli rekonštrukciou. V tomto roku plánuje mesto opraviť Námestie Ľ. Štúra a chodník na Streďanskej ulici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2019
K8 o chodníkovej novele, o hazarde, financovaní samosprávy a mestskej polícii
Primátori krajských miest pod vedením primátora Bratislavy Matúša Valla dnes v rámci Združenia K8 rokovali o viacerých spoločných témach a problémoch miest, pri ktorých je dôležité vytvoriť aj verejný tlak, aby sa účinnejšie riešili.
viac
19.03.2019
Radnica pripravuje zmenu systému parkovania v meste
Mesto Topoľčany plánuje zmenu systému parkovania na území mesta. Spočívať bude v rozšírení platených parkovacích zón, v úprave času a výšky poplatkov za parkovanie, zavedení parkovacích kariet pre štatutárnych volených zástupcov obcí okresu, pribudne možnosť úhrady parkovného formou sms správy.
viac
20.05.2020
Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19
Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.
viac
07.09.2020
Sabinov očakáva pre koronakrízu výpadok príjmov viac ako 300 000 eur
V súvislosti s koronakrízou mesto Sabinov očakáva výpadok príjmov vo výške 303 000 eur. Ako uviedol primátor mesta Michal Repaský, chcú sa uchádzať o štátnu pomoc vo forme návratného finančného príspevku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %